Comakership stages praktijkopdrachten

Beste Comakership van het jaar

Comakerships leveren studiepunten op én waardevolle producten en inzichten op voor bedrijven en instellingen. Maar dat is nog niet alles. Windesheim Flevoland organiseert jaarlijks de Comakership van het Jaar Verkiezing. De winnaars ontvangen de Windesheim Flevopenning voor beste Comakership.

Commerciële Economie-student ontpopt zich tot online curator en wint Windesheim Flevopenning 2018

Curtis penningCurtis Penning is de winnaar van de prestigieuze Windesheim Flevopenning voor beste Comakership 2018. De recent afgestudeerde student Commerciële Economie heeft meer volgers dan het Stedelijk of Van Gogh en bokst dát voor elkaar waarvan je als museumdirecteur stilletjes droomt: hij brengt jongeren in contact met kunst en kwam met een rendabel verdienmodel om de hoek kijken. Voor het businessplan dat hij schreef voor zijn bedrijf Avant Arte ontving Curtis de Flevopenning voor Beste Comakership op het Ondernemersgala op 13 april 2018 in Zeewolde.

“Het zou super zijn als iedereen iets bij mij koopt.” Met die woorden nam Curtis op 13 april zijn prijs op het Flevopenningengala in ontvangst. Een staaltje ondernemingszin van Curtis, hij rondde immers de opleiding Commerciële Economie af bij Windesheim Flevoland, maar ook een zinspeling op het mooie ideaal waarmee hij samen met Christian Luiten Avant Arte oprichtte: een online kunstplatform met inmiddels één miljoen volgers. Curtis zelf hierover: “Met mijn businesspartner maak ik kunst laagdrempelig en bereikbaar via Instagram voor een jonge doelgroep voor wie dit vaak een ver-van-mijn-bedshow is.”

Dat gold ook voor de Almeerse jongens zelf die niks van kunst wisten tot een rap van Jay Z over Rothko en Basquiat iets triggerde. Hier lag de kiem voor hun plan om via Instagram werken van kunstenaars te tonen: kunst die ze zelf ook zouden kopen. En toen ging het snel: Miley Cyrus werd fan, grote namen uit de kunstscene meldden zich en plots cureerden ze exposities in Londen. Huffington Post riep Avant Arte uit tot ‘2nd most influential art account’ en de app die het duo ontwierp − waarmee je à la Tinder langs kunstwerken swipet en met kunstenaars chat − werd Apple’s ‘favourite new app’.

Op Instagram plaatsen de jongens alleen wat zij zelf tof vinden. Maar hoe verdien je er geld mee? Die vraag beantwoordde Curtis in zijn afstudeercomakership voor Commerciële Economie. Hij ging aan de slag met een businessplan en een verdienmodel voor het verkopen van limited edition prints. Met succes: bij de lancering van de laatste Avant Arte-print werden alle 144 prints van de kunstenares in anderhalf uur verkocht. De Comakershipjury kon niet om dit succes heen en riep Curtis uit tot winnaar. Dat hij iets bij elkaar brengt wat lastig bij elkaar komt − jongeren, kunst en een rendabel verdienmodel − was voor de jury doorslaggevend: een concept dat het ideaal van Avant Arte over bereikbare kunst enerzijds in stand laat en anderzijds een winstgevend bedrijf oplevert.

Lees ook meer over de andere genomineerden

Foto: Curtis Penning met de Windesheim Flevopenning 2018. Links van hem presentatrice Antje Monteiro en Elly van Wageningen (wethouder gemeente Lelystad en juryvoorzitter), rechts Rien Komen (directeur Windesheim Flevoland). Foto gemaakt door: Studio Wierd.

Uitreiking beste Comakership 2018

Bekijk de uitreiking van de Windesheim Flevopenning voor beste Comakership en een interview met winnaar Curtis.

Nominatie Jong Ondernemen voor:

Engineeringstudenten Jens Bergsma, Teun Laarakker, Valiant Beekes en Gerardus Hannink met hun snowboarddrager.

KUMA Projects

Lees meer over KUMA Projects

Genomineerden Danny en Odile

Bedrijfskundestudenten Danny Hensen en Odile Ozertem waren genomineerd voor hun Comakership voor de gemeente Almere.

Danny Hensen, Odile Ozertem

Lees het interview met hen