Twee studenten met telefoon buiten X
26 sep

Conferentie Student voice, lef om te luisteren

Kom, luister mee en laat ook jouw stem horen: op 26 september 2018 organiseren studenten en docenten van het Teachers College in Almere en Zwolle de allereerste Nederlandse conferentie over student voice.

Weet jij waar jouw leerlingen van dromen en wat hun toekomstplannen zijn? Richt jij het onderwijs zo in dat er meer dan voldoende ruimte ontstaat om naar hun stem te luisteren? Op de conferentie Student voice, lef om te luisteren ontdek je hoe je een (eigen) stem geeft aan jongeren door aan de slag te gaan met de vraag: hoe luister je nou écht naar jouw leerlingen?

Lef om te luisterenLef om te luisteren

Inspiratie voor deze allereerste Nederlandse conferentie over dit thema vormt het boek Student Voice van de auteurs Russell Quaglia en Michael Corso. Het werk werd in het Nederlands vertaald door Wieke de Jager, Ingrid Paalman en Mariëlle Taks en verscheen in 2017 onder de titel Lef om te luisteren. De conferentie borduurt voort op het doel van de vertaling: een kans voor het Nederlandse onderwijsveld om kennis te maken met het begrip student voice. Daarom hebben wij ook een van de originele schrijvers van het boek, Russell Quaglia, als gastpreker uitgenodigd. Wij verheugen ons al enorm op zijn komst. Tijdens de conferentie zal Russell de keynote verzorgen en kun je als deelnemer workshops volgen rondom de begrippen eigenwaarde, betrokkenheid en doelbewustzijn.

Student voice

Betrokkenheid van leerlingen is een belangrijk thema voor scholen. Toch blijkt dat dit in de realiteit veelal beperkt blijft tot een leerlingenraad of her en der een scholierenenquête. In hun boek Student Voice bieden Quaglia en Corso onderwijsprofessionals nieuwe, innovatieve handvatten, waarmee je leerlingen in het onderwijs echt een stem geeft. Daarmee geven zij antwoord op de vraag hoe je hen betrekt bij het leerproces en hoe je hen begrijpt én inspireert. Ze voerden gesprekken met leerlingen, van primair tot academisch onderwijs, en op basis daarvan ontwikkelden ze een model aan de hand waarvan je als school condities kunt creëren om je leerlingen tot echte onderwijspartners te maken. Ze dagen je daarmee uit hét lef te tonen om werkelijk naar je leerlingen te luisteren!

Russel QuagliaRussell Quaglia

Russell Quaglia is een wereldwijd erkende onderzoeker, schrijver én pionier op het gebied van onderwijs, bekend om zijn niet-aflatende toewijding om meer ruimte te geven aan de stem van leerlingen. Zijn inzet voor jonge mensen wordt gedreven door zijn passie om ervoor te zorgen dat de stem van elke leerling en student wordt gehoord, geëerd en dat ernaar wordt gehandeld. Het is en blijft zijn drijfveer om de status quo op scholen te blijven betwisten. Naast het boek Student Voice dat hij samen schreef met Michael Corso is hij onder meer oprichter van het Quaglia Institute for Student Aspirations, dat zich ten doel heeft gesteld om de juiste voorwaarden te bevorderen die wezenlijk kunnen bijdragen aan de aspiraties van studenten en leerlingen over de hele wereld.

Voorlopig programma

 10.00 uur Welkom
 10.10 uur Spreker Russel Quaglia
 11.00 uur Muzikaal Intermezzo: je stem laten horen d.m.v. zang o.l.v. Lin de Jong
 11.15 uur Pauze
 11.40 uur Workshopronde 1
 13.15 uur Lunch
 14.00 uur Interactieve lezing door Marlies ter Beek en Jael de Jong-Weissman over innovatief leren
 14.45 uur Workshopronde 2
 16.15 uur Afsluiting en elkaar ontmoeten onder genot van een drankje 
Voor wie

Voor onderwijsprofessionals uit het primair, voortgezet, mbo- en hbo-onderwijs die willen ervaren hoe je de stem van leerlingen de ruimte kunt geven in het onderwijs.

Datum en locatie

Woensdag 26 september 2018 van 10.00 uur tot 17.00 uur op Windesheim in Zwolle.

Ga naar de routebeschrijving

Kosten

De deelnamekosten bedragen € 50,-.

Aanmelden

Binnenkort kun je je via deze pagina aanmelden voor de conferentie.

Meer informatie

Houd deze pagina in de gaten voor een update van het programma. Wil meer informatie? Neem dan contact op met Ingrid Paalman via e-mailadres: im.paalman-dijkenga@windesheimflevoland.nl