Kenniscafé over identiteit en binding

26 september 2012

Identiteit en binding, dat is het thema van het kenniscafé Almere in de nieuwe bibliotheek op donderdag 27 september.

 ‘De Nederlander bestaat niet’, zei Máxima 4 jaar geleden. Het kwam haar op een storm van kritiek te staan. Toch blijkt het moeilijk de Nederlandse identiteit te omschrijven. Want wat is eigenlijk een identiteit en hoe komt die tot stand? Wanneer voelen mensen zich ergens mee verbonden? En als het al moeilijk is deze vragen voor Nederland te beantwoorden, hoe zit het dan in Almere?

Kenniscafé Almere van 27 september gaat over ‘Identiteit en binding’. Dr. Amade M’charek, universitair hoofddocent Sociologie en Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam doet genetisch onderzoek naar identiteit en identiteitsbeleving: welke invloed heeft kennis van je genetische achtergrond op je identiteit. Het onderzoek van Demelza van der Maas, promovendus Geschiedenis aan de Vrije Universiteit, heet ‘Voorouders in de polder’. Zij onderzoekt hoe ‘Flevolandse  mythes’ hun weg vinden naar de Flevolander en hoe dit bijdraagt aan de Flevolandse identiteit. Tenslotte geeft Marcel Kolder, Identiteitsspecialist en publicist, zijn visie op de ontwikkeling van de identiteit van Almere.

Plusbibliotheek Flevoland organiseert, in samenwerking met Windesheim Flevoland en de Open Universiteit, het vijfde KennisCafé van dit jaar. Vanaf 19.45 uur zijn geïnteresseerden welkom in het Nieuwscafé in de nieuwe bibliotheek, Stadhuisplein 101. De toegang is gratis.

Meer informatie over het Kenniscafé Identiteit en binding.