Studenten wandelen samen

Genomineerden Windesheim Flevopenning 2018 bekend

08 December 2017

Via een Instagram-account met 880.000 volgers brengt Curtis Penning het werk van jonge kunstenaars aan de man. Tijdens zijn studie bij hogeschool Windesheim Flevoland schreef hij een businessplan voor de verkoop van limited edition prints aan zijn achterban.

Inmiddels werkt hij succesvol samen met kunstgaleries overal in de wereld. Gisteren werd hij genomineerd voor de Windesheim Flevopenning voor Beste Comakership. De tweede genomineerde is het studententeam van KUMA Projects. De vier Engineeringstudenten ontwikkelden een innovatieve snowboarddrager. De derde finalist is een studententeam dat voor de gemeente Almere onderzocht hoe ze duurzaam invulling kunnen geven aan braakliggende grond. Tijdens het Flevopenningengala op 13 april in Zeewolde wordt bekend wie de prestigieuze Windesheim Flevopenning voor Beste Comakership 2018 wint. Ook stelt de gemeente Almere € 1000,- beschikbaar voor de winnaar.

Finalisten Windesheim Flevopenning 2018Alle studenten van Windesheim Flevoland doen tijdens hun studie een Comakership. Dit zijn praktijkopdrachten voor bedrijven en instellingen of in sommige opleidingen de opdracht om een eigen bedrijf op te richten. Studenten die naast hun studie al een succesvol bedrijf runnen, krijgen de mogelijkheid om een praktijkopdracht uit te voeren voor hun eigen bedrijf.

Pitchen voor een ‘stevige’ jury

Gisteren pitchten tien geselecteerde studenten(teams) van Windesheim Flevoland hun Comakership. De vijfkoppige jury, bestond uit wethouder van Lelystad Elly van Wageningen, directeur gespecialiseerde zorg van Coloriet Ron Dekker, voorzitter van VNO-NCW Flevoland Hajé de Jager, directievoorzitter van Rabobank Almere Ugur Özcan en directeur publiekszaken van de Gemeente Almere, Martijn Rengeling. Zij beoordeelden de Comakerships onder meer op toepasbaarheid, onderscheidend vermogen, duurzaamheid en meerwaarde voor de opdrachtgever en de regio. De jury was onder de indruk van wat de studenten op jonge leeftijd al neergezet hebben.

Kunst voor een heel andere doelgroep

Curtis Penning volgde de opleiding Commerciële Economie aan Windesheim Flevoland en is ondertussen afgestudeerd. Als afstudeercomakership schreef hij een businessplan voor zijn bedrijf Avant Arte waarin hij een verdienmodel bedacht voor het verkopen van limited edition prints. "Samen met mijn businesspartner maak ik kunst laagdrempelig en bereikbaar via Instagram voor een jonge doelgroep voor wie het normaliter een ver-van-mijn-bedshow is", aldus Curtis. "In twee maanden tijd hadden we het plan al uitgevoerd en nu werken we samen met kunstgaleries overal in de wereld." Dat Curtis iets bij elkaar weet te brengen wat normaal niet bij elkaar komt, was voor de jury een pluspunt.

Snowboard makkelijk de piste op

Voor het Comakership Jong Ondernemen ontwikkelden Engineeringstudenten Jens Bergsma, Teun Laarakker, Valiant Beekes en Gerard Hannink een snowboarddrager, de CUB. "Een snowboard meenemen is lastig. Het is groot en onhandelbaar, je hebt je handen niet vrij en bovendien beschadigt het je kleding en handschoenen. En dus bedachten en ontwikkelden we zelf een product", vertelt Jens. Vervolgens richtten ze KUMA Projects op om het product op de markt te brengen. Momenteel zijn ze druk bezig met de voorbereiding van een kickstartcampagne. De jury was positief over het tastbare product en zag veel potentie om door te groeien.

Duurzame teelt op braakliggende grond

Bedrijfskundestudenten Odile Ozertem en Danny Hensen onderzochten voor de gemeente Almere hoe ze een duurzame invulling konden geven aan braakliggende grond. Ze brachten verschillende soorten duurzame teelt in kaart, zoals biobased verbouwen. Ook maakten ze een stappenplan waarmee gemeentes kunnen bepalen welke oplossing haalbaar is voor een stuk grond. De jury koos voor dit Comakership, omdat het voor de gemeente een zeer bruikbaar product heeft opgeleverd. Ook andere gemeentes hebben al interesse getoond.

Curtis Penning ontbreekt op de foto. Hij verbleef voor werkzaamheden in het buitenland.