Weten hoe je kennis in werking zet

Jury Beste studentenbedrijf van Europa enthousiast over studenten Windesheim Flevoland

04 juli 2017

“Knap hoe passie voor een sport samenkomt met passie voor het ondernemen”. De jury van de Europe Company of the Year 2017 was heel enthousiast over het studententeam van Hogeschool Windesheim Flevoland.

Jens, Valiant, Gerard en Teun mochten 28 en 29 juni deelnemen aan de Europese finale in Finland omdat ze half juni de Nederlandse titel Student Company van het jaar wonnen. In die wedstrijd versloegen ze bijna 1000 studententeams uit het hele land.

Een snowboard draag je vaak onder je arm, maar de randen zijn scherp waardoor jas en handschoenen kapot gaan. Om dat te voorkomen, ontwikkelden de vier Engineeringstudenten een innovatieve snowboarddrager.

Pitchen, investeringsplan

In Helsinki pitchten Jens Bergsma, Gerard Hannink, Valiant Beekes en Teun Laarakker hun product en presenteerden ze hun investeringsplan. De jury zag veel potentie in het product, het enthousiasme en de ondernemende houding van de studenten en de business case. De snowboarddrager kan bedrukt worden met verschillende prints en logo’s, wat leuk is voor particuliere klanten en het product aantrekkelijk maakt voor bedrijven. De criteria om te winnen waren meer gericht op duurzaamheid. Hierdoor heeft ons studententeam geen prijs kunnen bemachtigen.

Carry Your Board

De compacte CUB (Carry Your Board) heeft een oprolmechanisme dat dezelfde werking heeft als een rolmaat. Je trekt het hengsel uit, doet de band over je schouder en board zit op je rug. Zo heb je ook nog je handen vrij. Je draait hem in één handomdraai vast op de baseplate die met foamtape op het board bevestigd kan worden.

“Regelmatig ’s avonds laat de school uitgeveegd”

Dat klinkt eenvoudig, maar dat was het niet. ‘Weken lang hebben we gebrainstormd en vervolgens gingen we schetsen, modelleren op de computer, 3d-printen en testen. We zijn inmiddels 4 prototypes verder. Je kijkt ook steeds opnieuw naar je product door alle feedback die je krijgt. Ondertussen werkten we nachtenlang door om naast het ontwerpen ook ons businessplan te schrijven. We zijn regelmatig ’s avonds laat de school uit geveegd’, vertelt Jens. ‘We hebben hier zoveel van geleerd. Als iets niet werkt, moet je toch door. Je moet steeds innoveren. Het is spannend wat er de komende tijd gaat gebeuren, of we investeerders aan ons weten te binden, zodat we de CUB ook echt op de markt kunnen brengen.’

Tweedejaars jaars aan hogeschool Windesheim Flevoland

Rien Komen, directeur hogeschool Windesheim Flevoland: “Wij zijn ontzettend trots op dit viertal! Ze bewijzen het ondernemerschap in hun genen te hebben. En het zijn nog maar tweedejaars, dus dat belooft wat voor de toekomst.”

Slagen in een ondernemende wereld

JA Europe is de organisator van dit internationale evenement. Zij werkt samen met het onderwijs, bedrijfsleven en regeringen om jongeren vaardigheden en competenties te laten opbouwen die ze nodig hebben om te slagen in een ondernemende wereld. Dit doet zij in 39 landen.

Tijdens de Student Company wedstrijd zetten studenten een start-up op en gaan ze de competitie aan met andere student companies.