Weten hoe je kennis in werking zet

Onderwijsopleidingen slepen nominatie in de wacht voor prijs

15 juni 2017

Op Windesheim Flevoland krijgen docenten én studenten de ruimte om volop mee te denken over 21e-eeuws onderwijs. Op 15 juni wordt dit wellicht beloond met een prijs op het OmkeerEvent.

Het jaarlijkse OmkeerEvent wordt georganiseerd door de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP). De NSvP maakt zich sterk voor mens en werk én gelooft sterk in (nog) meer ruimte voor verschil in talent. Dit doet de organisatie door zichzelf de vraag te stellen hoe de arbeidsmarkt van morgen eruitziet en wat dat vraagt van de talentontwikkeling van jongeren en werkenden.

De Omkering

Door het verbinden van wetenschappelijk onderzoek met praktijktoepassingen hoopt de NSvP een beweging aan te kunnen moedigen: De Omkering. Deze richt zich op een menswaardige toekomst van werk. Hoofdactiviteiten zijn het ondersteunen van innovatieve initiatieven door het uitschrijven van challenges, een jaarlijks OmkeerEvent en het eigen kenniscentrum Innovatief in werk.

Logo NSvPOmkeerEvent

Het OmkeerEvent vindt dit jaar plaats op donderdag 15 juni in de Metaal Kathedraal te Utrecht. Met een afwisselend programma vraagt de NSvP dit jaar aandacht voor het thema: Reframing een Leven Lang Leren: van moeten naar willen. Want een leven lang leren wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij. Toch is het volgens de organisatoren toch nog geen vanzelfsprekendheid. Vragen die op 15 juni centraal staan, zijn dan ook: Wat houdt ons tegen? Wat maakt dat we écht willen leren? Wat moet er worden omgekeerd om leren en talentvol werken ruim baan te geven?

Prijzen

Daarnaast worden op 15 juni in Utrecht de winnaars van de SkiLLLsChallenge en de NudgeChallenge bekendgemaakt, evenals de David van Lennep Scriptieprijs voor de meest excellente masterscripties op het gebied van A&O-psychologie en humanresourcesmanagement. Genomineerd voor de SkiLLLsChallenge is een project van het Teachers College, de Pabo én Teach the Future. De Pabo is alom bekend. Het Teachers College is een nieuwe, innovatieve lerarenopleiding die Windesheim sinds 2015 in Almere aanbiedt en sinds 2016 ook in Zwolle. In het Teachers College krijgen de studenten veel ruimte om hun eigen ontwikkeling centraal te stellen, met de bedoeling dat zij dit later ook toepassen op hun eigen leerlingen die zij straks lesgeven.

Het project

Er waren uiteindelijk 27 aanvragen, waarvan er 8 genomineerd zijn voor 3 prijzen. Het project van Windesheim Flevoland, dat 20.000 euro binnen kan slepen, betreft een samenwerking tussen het Teachers College en de Pabo van Windesheim Flevoland én Teach the Future, een internationaal project dat ondersteund wordt door UNESCO. Het initiatief loopt tot 2018 en het doel ervan is om toekomstgericht denken (nog beter) te incorporeren in het 4-jarige curriculum van de opleidingen én daarmee de klaslokalen van morgen. Kortom, een streven dat prachtig aansluit bij de vraag van NSvP over hoe de arbeidsmarkt van morgen eruit zal zien: een toekomst waarin eigen ontwikkeling en verschil in talent meer centraal zullen moeten staan, waardoor leren verschuift van moeten naar willen!

Lees meer over het programma
Bekijk het inzendingsfilmpje