Weten hoe je kennis in werking zet

Studenten Windesheim Flevoland in halve finale Student Company van het jaar

18 mei 2017

Vrijdag 19 mei staan tweedejaarsstudenten Engineering van Windesheim Flevoland, Jens, Valiant, Gerard en Teun (KUMA Engineering) in de halve finale van de wedstrijd Jong Ondernemen. Op het hoofdkantoor van ABN-AMRO in Amsterdam maken ze een case en pitchen ze de snowboarddrager, de CUB (Carry Your Board), die ze zelf ontwikkelden. Van de 1000 deelnemers zijn er nog 15 studententeams over.

Vier Engineeringstudenten vormen het bedrijf KUMA EngineeringDe CUB

Wintersport betekent naast skiën of snowboarden ook veel slepen met materialen. Een snowboard is scherp aan de rand en snijdt in je handschoenen en in je jas als je hem onder je arm hebt. Rondlopen met je board is daardoor niet prettig en je kleding gaat ervan kapot. Daar bedachten de studenten iets op. Ze ontwikkelden een compacte snowboarddrager met een oprolmechanisme dat dezelfde werking heeft als een rolmaat. Je trekt het hengsel uit en hangt hem aan je schouder. Zo heb je ook nog je handen vrij. De CUB draai je in één handomdraai vast op de baseplate die met foamtape op het board bevestigd kan worden.

Klinkt eenvoudig, maar dat was het niet. ‘Weken lang hebben we gebrainstormd en vervolgens gingen we schetsen, modelleren op de computer, 3d-printen en testen. We zijn inmiddels 4 prototypes verder. Eerst wilden we de drager met een zuignap aan het board te bevestigen. Bij een test in Snow World bleek dat die niet werkt bij lage temperaturen. Je kijkt ook steeds opnieuw naar je product door alle feedback die je krijgt. Ondertussen werkten we nachtenlang door om naast het ontwerpen ook ons businessplan te schrijven. We zijn regelmatig ’s avonds laat de school uit geveegd’, vertelt Jens. ‘We hebben hier zoveel van geleerd. Als iets niet werkt, moet je toch door. Je moet steeds innoveren. We hebben onszelf en elkaar ook flink leren kennen in het proces en weten nu precies wat onze sterke en zwakke punten zijn.’

Wedstrijd

‘19 mei moeten we in een case laten zien dat we klaar zijn voor het ondernemerschap. Ook houden we een pitch voor een aantal succesvolle ondernemers die de jury vormen. We zijn hieraan begonnen met de insteek om er vooral veel van te leren, maar nu we zover gekomen zijn, willen we ook wel winnen. Die zenuwen komen vrijdag echt wel. Het is sowieso spannend wat er de komende tijd gaat gebeuren. Bij de halve finale zijn ook potentiële investeerders aanwezig. Als we investeerders vinden, kunnen we ons bedrijf, dat nu nog onder Jong Ondernemen hangt, doorstarten. We willen graag in contact komen met een grote speler zoals Sport2000, die zitten in alle wintersportgebieden. Daar treffen we nu voorbereidingen voor.  

Vijf teams gaan door naar de landelijke finale op maandag 12 juni in het Beatrixtheater in Utrecht.