Studenten wandelen samen

Windesheim Flevoland knapt uit jasje en gaat 'inhouse' op vmbo

“Dit jaar liep een recordaantal studenten bij ons rond en elke vierkante meter wordt door opleidingen, docenten en studenten zwaar bevochten.”

Gevel van het Baken Stad College

Volgens Rien Komen, directeur van Windesheim Flevoland, kan er geen student meer bij. “Omdat opnieuw meer eerstejaars bij ons starten, de groeispurt doorzet én stijgt naar 4.000 studenten, zijn we op zoek gegaan naar een extra locatie en in Stad College hebben we dé ideale partner gevonden met wie we op veel meer terreinen dan huisvesting alleen waardevol kunnen samenwerken.” 

Stad College, vmbo-school van Het Baken Almere, opent deuren voor hbo’ers

Omdat hogeschool Windesheim Flevoland harder en sneller groeit dan voorzien, had het vinden van een derde locatie in het stadshart van Almere, naast het pand aan de Hospitaaldreef én de nieuwe bibliotheek, de allerhoogste prioriteit. “Een flinke uitdaging”, aldus Rien Komen: “Niet alleen hebben onze studenten recht op ruimte en faciliteiten, een pand dien je op korte termijn aan te kunnen passen aan de eisen van onderwijs. Bij de toren naast ons was dat niet haalbaar.” Stad College bood uitkomst en op de hele tweede etage nemen Bouwkunde, Engineering, Pabo, Teachers College, de AD’s Bouwkunde en Pedagogisch Educatief Medewerker én het lectoraat Leiderschap in Onderwijs en Opvoeding hun intrek in zo’n 13 lokalen, een studielandschap en 34 werkplekken op een totaal van 2.100 vierkante meter.

Samenwerking en kennisdeling tussen hbo en vmbo

Dat juist techniek en onderwijs deze zomer naar Stad College zijn verhuisd, daar is volgens Rien Komen bewust voor gekozen: “Juist op die terreinen biedt de school, naast huisvesting en techniekfaciliteiten, veel kansen tot kennisdeling op thema’s die in ons onderwijssysteem een heet hangijzer dreigen te worden. Denk aan de geringe instroom in techniekstudies en de aansluiting tussen basis- en voortgezet onderwijs. Met techniekstudenten en lectoraatsleden in huis, die ook onderzoeken waarom te weinig jongeren kiezen voor techniek, kunnen Windesheim Flevoland en Stad College als ‘living lab’ actief aan de slag met de vraag hoe je scholieren enthousiasmeert voor een technisch beroep. Daarnaast willen Pabo, Teachers College en Het Baken Almere experimenteren met de harde knip tussen basis- en voortgezet onderwijs, door een ‘onderwijsroute 10-14’ op te zetten, waarbij een leerling op basis van individuele ontwikkeling soms vroeger of juist later overgaat.”

Midden in de praktijk

Stad College is blij met de komst van hbo-studenten, -docenten en het lectoraat. Gerard Roos, directeur van de vmbo-school, over de samenwerking: “We zijn erg enthousiast over een eigen ‘inhouse-hbo’, waarbij we veel kunnen leren van de expertise die Windesheim Flevoland in huis heeft, onder meer op het gebied van techniekonderwijs en schoolleiderschap. Windesheim Flevoland kan op zijn beurt meekijken als het gaat om gepersonaliseerd leren, iets wat wij als school al hebben ingevoerd én de lerarenopleidingen staan bij ons met beide onderwijsbenen stevig in de praktijk. Door samen te werken met een van de grotere onderwijspartners in onze provincie kunnen we de onderwijsketen in de stad vast en zeker versterken.”

Convenant

Mireille Wolf-Rouwhorst, manager bedrijfsvoering, coördineerde voor de zomer de verbouwing met huisvestingsadviseur Raimond Hutten, zodat in september de colleges kunnen starten. Rien Komen: “Het is een kortetermijnoplossing voor drie jaar, want we zijn al in gesprek met de gemeente om in het centrum een tweede grote locatie te creëren, via herontwikkeling of nieuwbouw. Tot die tijd overbruggen we via een flexibele schil, met onze hoofdvestiging aan de Hospitaaldreef, HBO-Rechten in de nieuwe bibliotheek én nu onderwijs en techniek in Stad College. De samenwerking, waarover we 28 augustus een convenant tekenen met Het Baken Almere en de plannen die eruit voortvloeien, kunnen we erna gewoon voortzetten.”