Studenten wandelen samen

Wildparkeren: studenten HBO-ICT trappen op de rem

11 February 2019

In Nederland struikel je over fietsen die links en rechts geparkeerd staan: studenten ontwikkelden samen met verkeerskundigen een Fietsmonitor die gemeenten inzicht biedt in wildparkeren.

Overal fietsen: een bekend probleem

Geparkeerde fietsenOp hogeschool Windesheim Flevoland gaan studenten tijdens hun studie bij bedrijven aan de slag met zogenaamde Comakerships: een probleem of opdracht waarin theorie en praktijk samenkomen. Onlangs voltooiden enkele studenten van de opleiding HBO-ICT hun Comakership bij Vialis, een bedrijf dat zich richt op infrastructuur en mobiliteit. Samen met een team van verkeerskundige werkten zij zes maanden lang tijdens hun Comakership aan een in Nederland bekend en groeiend probleem: het wildparkeren van fietsen in grote steden.

Wisselend beleid

Terwijl het wildparkeren van fietsen en de daarmee gepaard gaande hoge parkeerdruk een steeds groter probleem vormt voor veel steden in Nederland, blijkt uit onderzoek naar het beleid rondom fietsparkeren, dat de aanpak van dit probleem bij grotere gemeenten enorm varieert. Zo plakt men soms kleine barcodestickers op fietsen met een tijdcode en checkt men elk uur of ze er nog staan. Ook zijn er experimenten met RFID-chips en tiewraps die afbraken als de fiets werd verplaatst. Maar die oplossingen leiden tot nogal wat milieubezwaren.

Fietsparkeermonitor

Onze studenten ontwikkelden daarom een Fietsparkeermonitor. Op basis van fietsdata uit apps, zoals Schwung, is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in het wildparkeren, waardoor een gemeente vervolgens gerichter kan handhaven. In de toekomst kan de parkeermonitor worden uitgebreid met meer informatie over fietsparkeren, aldus Vialis die de Fietsparkeermonitor verder ontwikkelt.