Studenten wandelen samen

Meet & Greet with Pleo and friends: seminar over sociale robots

20 March 2019

Innovatienetwerk de GezondheidFabriek en het lectoraat Robotica verzorgen op woensdag 27 maart een seminar over wat ooit in films nog sciencefiction leek: robots als zorgverlener en ‘maatje’ in de praktijk van zorg en onderwijs.

Extra ‘robothandjes’ in zorg en onderwijs

Een aaibare dino of een buiksprekende bloempot: in zorg- en onderwijsinstellingen wordt de kans groter dat je sociale robots tegen het lijf loopt die zorgtaken over- én op zich nemen. Ze worden nu ingezet bij dementerenden, kinderen met autisme of ziekenhuispatiëntjes. Maar wat zijn de ervaringen van de professionals, gebruikers, ouders of partners? Windesheim Flevoland organiseert met de GezondheidFabriek een middag die juist aan hun bevindingen een podium biedt. Ook ondernemers zijn van de partij, zodat straks (nog) meer mensen er hun voordeel mee kunnen doen.

Pleo de dinorobotKennismaken met Pleo en Tessa

Je ontmoet onder meer hogeschoollogee Pleo: de dinorobot die als camarasaurus rondgraasde in het juratijdperk. Het lectoraat onderzocht hoe je die in ziekenhuizen en bij kinderen met een autismespectrumstoornis inzet. Onderzoekster Wanda van Oostrom en associate lector Marcel Heerink – die Pleo op 27 maart verloten onder deelnemende ziekenhuizen én hem gaan missen – “Onze robot liet zien dat nieuwe technologie uitdagend is: soms liet hij ons in de steek, tegelijkertijd zag je stralende gezichtjes als Pleo weer tevoorschijn kwam, met zeker kansrijke resultaten.” Naast de robotdino maakt soortgenoot Tessa – in haar geval een buiksprekende bloempot die ouderen thuis in hun structuur ondersteunt – op het seminar haar opwachting.

Van robot naar co-bot

De dag eindigt met een forumdiscussie: ‘Nu implementeren en opschalen!’ Hieraan nemen deel implementatie-expert Monique van der Linde (Opinar), Helianthe Kort, lector Technologie voor Zorginnovaties (Hogeschool Utrecht), ondernemer Robert Paauwe (Tinybots) en Henk Kiela, lector Megatronica (Fontys). Kiela, ook eigenaar bij Probotics, benadrukt dat de robot steeds socialer wordt en straks met en tussen ons werkt: “Een (sociale) robot of co-bot die geen banen afpakt, maar ze creëert!”

Meer informatie over het programma: www.windesheimflevoland.nl/robotseminar