Student die aan het bellen is

In de race voor de Windesheim Flevopenning: maak kennis met de finalisten

28 November 2019

Op het Comakership Meetingpoint, waar studenten met bedrijven netwerken, bestegen gisteren drie Comakers het podium: ze zijn in de running voor een Flevopenning. 

De jury nomineerde dit jaar een studente die zich heeft vastgebeten in het verbeteren van een bedrijfsproces, een engineer die een afgedankte laadrobot heeft gered en een studente die een complex vraagstuk heeft opgelost. Alle drie leverden een bijzondere prestatie.

Wie gaat er naar huis met de Flevopenning?

Op het jaarlijkse Flevopenningengala op Lelystad Airport, wordt uiteindelijk bekendgemaakt wie er met de felbegeerde Windesheim Flevopenning voor beste Comakership 2020 vandoor gaat. Degene die op 21 februari 2020 wint, zal naar huis gaan met 1.000 euro die de gemeente Almere beschikbaar stelt.

 Finalisten Comakership Flevopenningen 2020

De finalisten van de ‘Comakership van het jaar’-verkiezing samen met de juryleden.

Comakerships

Alle studenten van hogeschool Windesheim, locatie Almere gaan tijdens hun studie aan de slag met Comakerships. Dit zijn praktijkopdrachten voor bedrijven en instellingen die de hbo-studenten zelf werven, uitvoeren én met een advies, plan of eindproduct afronden. Studenten die naast hun studie al een succesvolle onderneming runnen, krijgen de mogelijkheid om een praktijkopdracht uit te voeren in hun eigen bedrijf.

Pitchen voor een ‘stevige’ jury

Gisteren pitchten acht geselecteerde studenten op de hogeschool hun Comakership. De vijfkoppige jury bestond uit Elly van Wageningen (juryvoorzitter en wethouder Onderwijs, sport, gezondheid en duurzaamheid gemeente Lelystad), Hajé de Jager (directeur Hajé Holding BV én voorzitter VNO-NCW Flevoland), Aukje Reinders-van der Galiën (voorzitter raad van bestuur bij Coloriet), Ferry Huurman (directievoorzitter Rabobank Almere) en Maaike Veeningen (wethouder Ruimtelijke & economische ontwikkeling, onderwijs-arbeidsmarkt gemeente Almere). Zij beoordeelden de Comakerships onder meer op toepasbaarheid, onderscheidend vermogen, duurzaamheid en meerwaarde voor opdrachtgever en regio. De jury was onder de indruk van wat de studenten op jonge leeftijd al hadden neergezet.

Finance & Control: ‘De complexiteit sprak mij aan’

Romana Bougottaya is bij de NCOI aan de slag gegaan voor haar Comakership: ‘De complexiteit van het vraagstuk en de uitdagingen binnen het bedrijf spraken mij aan. Mijn opdracht was advies te geven over een systeem dat de kostprijs voor maatwerkopleidingen kan bepalen, zodat er beter zicht is op de winstgevendheid. Ik heb veel medewerkers van NCOI geïnterviewd en interne informatie opgevraagd.’ Zo kreeg Romana een duidelijker beeld van welke kosten er werden gemaakt. Daarna onderzocht ze welke methode het bedrijf gebruikte voor het berekenen van de kosten en heeft ze er een aantal theorieën naast gelegd. Romana: ‘Samen met mijn opdrachtgever heb ik daarna de criteria vastgesteld voor het berekenen van de kostprijs. NCOI gaat hier nu verder mee aan de slag en daar ben ik supertrots op!’

Engineering: 'Laadrobot afgestoft’

Op Schiphol stond al geruime tijd een ongebruikte laadrobot die ooit was aangeschaft om de bagage af te handelen. ‘Er was twijfel over de kosten en baten’ vertelt Joost Eekman over zijn Comakership, ‘daarom heb ik er onderzoek naar gedaan.’ Uit de resultaten kwam naar voren dat de laadrobot financieel en op het gebied van arbeidsomstandigheden juist vele malen beter scoorde dan vooraf bedachte alternatieven. Het advies dat Joost heeft afgeleverd is met veel enthousiasme ontvangen. Joost: ‘Direct na het opleveren van mijn project heeft het bagageteam mijn adviezen en onderbouwingen gebruikt om budgetten aan te vragen, zodat de adviezen uitgevoerd kunnen worden. De laadrobot wordt in ieder geval afgestoft en weer in gebruik genomen. 

Ad Officemanagement: ‘Een ingewikkeld proces gedigitaliseerd’

Sinds de zomer heeft Ellen de Bruin haar felbegeerde Associate degree diploma Officemanagement op zak, maar om af te studeren deed ze haar Comakership bij Abbott Biologicals, een grote farmaceutische organisatie in Olst. Ellen: ‘Ik heb onderzoek gedaan naar een groot procesmatig vraagstuk. Er werd gebruik gemaakt van een fysiek formulier om bepaalde producten aan te vragen. Het formulier ging langs diverse afdelingen/vestigingen, waarbij knelpunten naar voren kwamen. Ik heb zoveel mogelijk betrokkenen geïnterviewd, zodat ik een goed beeld kreeg van situatie. Ik wilde écht het beste advies uitbrengen.’ En dat heeft Ellen gedaan. Haar advies sloot zo goed aan bij de wensen van Abbott, dat het bedrijf het advies inmiddels geïmplementeerd heeft. Het proces is gedigitaliseerd en er is een enorme tijdswinst gerealiseerd. Een mooie afsluiter van haar studie!

Wendy Groenendijk (Commerciële Economie) kreeg tot slot een eervolle vermelding voor de sprankelende en unieke wijze waarop zij haar Comakership bij Wehkamp aan de jury presenteerde.