Drie studenten met elkaar in gesprek

Meestgestelde vragen Associate degrees

Wat zijn de verschillen tussen Associate degree en een hbo-opleiding bij hogeschool Windesheim in Almere? Wat kun je met een Ad en voor wie is een Ad interessant? Deze en nog meer vragen worden hier beantwoord!

Wat is een Associate degree?

De Associate degree of Ad is een praktijkgerichte hbo-opleiding van 2 jaar op niveau 5. De opleiding sluit goed aan op een mbo-opleiding op niveau 4, maar wordt ook vaak gekozen door havisten die een praktische opleiding zoeken. Je wordt opgeleid tot een specifiek beroep, zoals officemanager, ondernemer, bouwkundige, commercieel econoomfinance professional of software developer. Tijdens je opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten voor echte opdrachtgevers. Na 2 jaar ontvang je een erkend hbo-diploma: de Associate degree.

Wat zijn de verschillen tussen een Ad en een hbo-bacheloropleiding?

Een Ad (niveau 5) duurt 2 jaar en een bacheloropleiding (niveau 6) 4 jaar. Bij een Ad krijg je intensievere begeleiding van docenten. Je hebt meer contacturen per week en je maakt bijvoorbeeld een deel van je huiswerk op school. Ook is er veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden, zoals samenvatten en plannen. De stap van mbo 4 naar een Ad is kleiner dan de stap van het mbo naar een bacheloropleiding.

Voor wie is een Ad interessant?

Een Ad is interessant als je een havo- of mbo 4-diploma hebt, graag snel aan de slag wilt op hbo-niveau, en als je nog 4 jaar studeren te lang of te duur vindt of als je twijfelt of je de stap naar een bacheloropleiding aan het hbo aankunt. 

Wat als ik na de Ad toch een bachelordiploma wil halen?

Heb je na 2 jaar aan het hbo studeren de smaak te pakken, dan heb je de mogelijkheid om via een schakelprogramma in te stromen in jaar 3 van de bachelor die bij de Ad ‘hoort’ (Ad Software Development is bijvoorbeeld gekoppeld aan HBO-ICT). Je loopt dan geen studievertraging op en kunt alsnog in 4 jaar een hbo-bachelordiploma halen. Het schakelprogramma komt in plaats van een keuzeminor die bachelorstudenten in het derde jaar volgen.

Kies je voor een andere hbo-bacheloropleiding? Dan kun je aan de hand van vrijstellingen het hbo-programma volgen. De mogelijkheid voor vrijstellingen wordt per persoon op maat bekeken.

Ook kun je met een Associate degree in het buitenland makkelijk verder studeren. Je ontvangt bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie. Dit geldt ook voor het vinden van een baan in het buitenland.  

Ik heb nog nooit gehoord van een Ad, hoe kan dat?

De Ad is een nieuw soort opleiding. Steeds meer hogescholen in Nederland ontwikkelen Ad’s en deze opleidingen worden steeds bekender. Hogeschool Windesheim in Almere was een van de eerste hogescholen die deze nieuwe opleidingen aanbood.