inschrijven hbo

Matching en Studiekeuzecheck

Wil je weten of je voorkeursopleiding echt bij je past, dan kun je een Studiekeuzecheck aanvragen, maar we bieden je vanaf begin 2019 iets beters: een matchingsdag.

Ga je in september 2019 studeren? Als je je aanmeldt, krijg je automatisch een uitnodiging voor onze matchingsdag. Start je in februari 2019? Dan ontvang je nog een uitnodiging voor onze Studiekeuzecheck.

Start in september 2019 zonder twijfel aan je studie: kom naar een matchingsdag!

We vinden het belangrijk dat de studie van jouw keuze ook echt goed bij je past. Daarom nodigen we je uit voor een matchingsdag. Je maakt op deze dag kennis met de opleiding, andere aanmelders en huidige studenten van de opleiding. Zo krijg je echt een goed beeld van de studie en je voelt of je een klik hebt met de opleiding.

Heb je na de matchingsdag zin om te beginnen en zie je jezelf vanaf september hier tussen je medestudenten rondlopen? Fijn! Nog twijfels? Praat er dan over met de studiebegeleider of decaan van de opleiding of iemand van ons studiesuccescentrum. Na je aanmelding voor een opleiding kun je ook nog een Studiekeuzecheck aanvragen, een kort gesprek met iemand van de opleiding, maar de matchingsdag zal je een veel beter beeld geven van je match met de opleiding.

Start je in februari 2019 met je hbo-studie aan Windesheim?

Dan geldt nog dat je na aanmelding onze Studiekeuzecheck moet maken. Deze laatste check is verplicht voor vrijwel alle studenten die starten in februari 2019. Aan het eind van de check krijg je een kort, schriftelijk advies met toelichting. Bij Windesheim in Zwolle kun je in februari starten met enkele opleidingen, in Almere bieden de voltijdopleidingen deze mogelijkheid niet aan.

Veelgestelde vragen

Let op: deze vragen en antwoorden gelden dus alleen voor studenten die met hun studie starten in februari 2019 bij Windesheim Zwolle. Ze gelden niet meer voor studenten die in of na september 2019 starten. Dan is de Studiekeuzecheck niet langer verplicht.

Waarom een verplichte Studiekeuzecheck?

De Studiekeuzecheck ondersteunt je bij het maken van een goede keuze. Het is belangrijk dat je een opleiding kiest die bij jouw interesses, kwaliteiten en motivatie past.  Een goede keuze:

- verkleint de kans op onnodige uitval of vertraging tijdens je studie
- draagt bij aan meer motivatie, inzet en plezier in je hbo-opleiding
- vermindert waarschijnlijk de inspanning bij vakken en projecten
- vergroot de kans dat je je opleiding in 4 jaar afrondt en je beperkt daarmee de kosten voor je studie
- zegt iets over je match met je latere beroepenveld

Daarom vinden we je studiekeuze zo belangrijk en helpen we je graag met een laatste check voor je aan je opleiding in het hoger onderwijs begint.

Ik wil in februari met een opleiding starten, tot wanneer kan ik me aanmelden?

Als je in februari 2019 een hbo-bacheloropleiding of Associate degree bij Windesheim Flevoland wilt starten, kun je je aanmelden tot uiterlijk 15 januari 2019. Je wordt na je aanmelding via Studielink eerst uitgenodigd een online vragenlijst in te vullen. Daarna neemt de opleiding contact met je op voor het vervolg: een activiteit en/of een gesprek.

Ik heb al een meeloopdag gevolgd, waarom moet ik dan een Studiekeuzecheck doen?

De Studiekeuzecheck is iets anders dan een open dag, beroepskeuzetest of meeloopdag. We vinden deze ‘laatste check’ heel belangrijk: samen kijken we of je een passende studiekeuze hebt gemaakt, zodat de kans groter wordt dat je met plezier en succes je opleiding kunt volgen en afmaken. Daarom stellen we het meedoen verplicht. En daarin verschilt de Studiekeuzecheck van de andere activiteiten die we organiseren om je bij je oriëntatie op een hbo-opleiding te helpen. Deelname aan die andere activiteiten is namelijk vrijwillig.

Ik weet al zeker wat ik wil studeren. Dan hoef ik die check toch niet meer te doen?

Fijn dat je een keuze hebt gemaakt, maar dan nog is deelname aan de Studiekeuzecheck verplicht. Misschien blijkt uit de check wel dat jouw interesses, motivaties en kwaliteiten nog beter passen bij een andere hbo-opleiding. Dan wil je je toch graag nog kunnen heroriënteren op iets wat beter bij je past. Is er wel een ‘match’? Dan is dat een mooie bevestiging van je keuze.

Ik moet een 21+ toets doen, ben ik dan ook verplicht de Studiekeuzecheck te doen?

Ja, de Studiekeuzecheck is geen vervanging voor de 21+ toets. Als je de Studiekeuzecheck hebt afgerond, moet je nog wel aan de overige toelatingsvoorwaarden voldoen en je inschrijving definitief maken voordat je met je opleiding kunt starten. De uitslag van de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor eventuele toelatingsonderzoeken of -toetsen, zoals de 21+ toets. Kijk op de pagina inschrijven voor alle informatie.

Ik volg al een hbo-opleiding en wil van opleiding veranderen is dan de Studiekeuzecheck verplicht?

Windesheim Flevoland stelt deelname aan de Studiekeuzecheck verplicht voor vrijwel alle aankomend studenten die zich aanmelden voor het eerste jaar van een hbo-bacheloropleiding of Associate degree. Dit geldt ook voor wie al een hbo-opleiding volgt en van opleiding switcht.

Ik twijfel nog over een hbo-opleiding, kan ik dan wel een Studiekeuzecheck doen?

Het kan, maar we zien liever dat je je eerst goed oriënteert en dan een bewuste keuze maakt. Lees hier wat je kunt doen om met jouw opleidingskeuze aan de slag te gaan.

Voor hulp bij het maken van een passende studiekeuze kun je ook terecht bij het studiesuccescentrum van Windesheim Flevoland. In een oriënterend gesprek met een loopbaancoach bekijken we samen of een studiekeuzetraject je kan helpen en in welke vorm. Lees meer over hulp bij studiekeuze.

Wat betekent het advies dat ik schriftelijk krijg?

Het advies is een advies: het is aan jou wat je ermee doet! Het is wel een waardevol advies. Het geeft je zicht op je kans op succes in je opleiding. Doe er daarom je voordeel mee.
- Is het advies positief en voldoe je aan alle andere toelatingseisen, dan ben je van harte welkom.
- Is het advies negatief? Dan zijn er waarschijnlijk opleidingen die beter bij je passen. Denk goed na of je je niet wilt oriënteren op iets anders. Bij Windesheim Flevoland is er de mogelijkheid om met een loopbaancoach te praten of een studiekeuzetraining te doen. Lees hier meer over hulp bij je studiekeuze.
- Geeft het advies aan dat de ‘match’ niet helemaal optimaal is? Lees de toelichting bij het advies met aandacht door en kijk of je de match met je opleiding kunt verbeteren. Bijvoorbeeld: volg de aanbevolen summercourse, denk na over minder uren voor je bijbaan of zoek een oplossing voor andere zaken die je studie kunnen belemmeren.

Voor alle duidelijkheid: de antwoorden die je in de Studiekeuzecheck geeft of het advies dat je krijgt, zijn niet van invloed op je toelating tot een opleiding.

Hoe doe ik de Studiekeuzecheck als ik in het buitenland woon?

Kom je uit Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao of Sint Maarten of kom je van buiten Nederland en ben je niet in de gelegenheid om langs te komen voor je Studiekeuzecheck? Dan kun je de Studiekeuzecheck doen zonder dat je daarvoor naar Windesheim Flevoland hoeft te komen. Na aanmelding krijg je van de opleiding meer informatie via de mail.

Zijn er kosten verbonden aan de Studiekeuzecheck?

Nee. We vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die goed bij je past. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Wat is het verschil tussen aanmelden en inschrijven?

Als je een opleiding hebt gekozen, dan meld je je via Studielink aan voor de opleiding van je keuze. Dit heet formeel ‘aanmelden voor inschrijving’. Je hebt nu alleen nog maar aangegeven dat je de opleiding graag wilt gaan volgen. Je zult aan alle toelatingseisen moeten voldoen (bijvoorbeeld een mbo-, havo- of vwo-diploma met het juiste profiel), je inschrijving definitief maken en je collegegeld betalen voordat je wordt ingeschreven en met de opleiding kunt starten.

Een van de toelatingseisen die voor de meeste aankomend studenten geldt is deelname aan de Studiekeuzecheck. Als je niet deelneemt, kun je niet met de opleiding starten. Dit geldt niet voor opleidingen met andere inschrijfdata of toelatingsactiviteiten (zie elders op deze pagina).

Een positief advies na afronding van de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor eventuele toelatingsonderzoeken of -toetsen, zoals de 21+ toets.

Kijk op de pagina inschrijven voor algemene informatie over toelating en inschrijving.

Wanneer ben ik definitief ingeschreven en kan ik starten met de opleiding?

Elke aankomend student moet voldoen aan alle toelatingseisen: deelname aan de Studiekeuzecheck is daar een van. Als je de Studiekeuzecheck hebt afgerond, moet je nog wel aan de overige toelatingsvoorwaarden voldoen en je inschrijving definitief maken voordat je met je opleiding kunt starten. De uitslag van de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor eventuele toelatingsonderzoeken of -toetsen.

Kijk op de pagina inschrijven voor algemene informatie over toelating en inschrijving.