Hbo-opleiding Bouwkunde Windesheim in Almere

Bouwkunde In de praktijk

Al vanaf het eerste jaar duik je de praktijk in. Je werkt bijvoorbeeld in kleine groepen aan projecten en Comakerships. Docenten begeleiden je waar nodig.

Bij de hbo-opleiding Bouwkunde doe je tijdens Comakerships veel praktijkervaring op. Comakerships zijn projecten die je uitvoert voor een bedrijf of instelling. Je bouwt meteen aan je netwerk en cv.

Aan de slag voor echte opdrachtgevers

In het eerste jaar start je met je eerste praktijkgerichte opdracht: je verduurzaamt je eigen woning. Je maakt een analyse van je woning om uiteindelijk tot een verduurzaamd ontwerp te komen. Daarbij let je op het materiaal, energiebesparing en milieu-effecten. Leerzaam en je bespaart ook nog eens vele euro's per jaar. In het tweede jaar ga je aan de slag voor een echte opdrachtgever. Studenten hebben bijvoorbeeld eerder een project gedaan voor de gemeente Almere. Ze deden onderzoek naar huisvesting van een- en tweepersoonshuishoudens, zoals studenten of ouderen, in een leegstaande school.

in de praktijk

Comakerships

Vanaf het derde jaar van de hbo-opleiding Bouwkunde ga je echt aan de slag bij de opdrachtgever op kantoor of op de bouwplaats. Deze praktijkopdrachten op hbo-niveau werf je zelf en voer je zelfstandig uit. We noemen dit Comakerships.

Voorbeelden van Comakerships in het derde en vierde jaar van de bacheloropleiding Bouwkunde in Almere:

  • je onderzoekt bij een metaalbedrijf welke metaalsoort het meest geschikt is voor een fietsenstalling op station Almere Poort
  • je onderzoekt de herbestemming van de bibliotheek in Almere Haven
  • je onderzoekt de optimale bouwmethodiek van de entree van een ziekenhuis
  • je maakt een 3D-ontwerp van een duurzaam kantoorgebouw
  • je doet onderzoek bij een architectenbureau en stelt een duurzaamheidsvisie op

Bekijk ook de video waarin student Mohammed uitleg geeft over Comakerships