Hbo-opleiding Bouwkunde Windesheim in Almere

Bouwkunde Studieprogramma

Bouwkunde is een technische én creatieve opleiding, waarbij leren in de praktijk centraal staat. Daarbij word je goed begeleid.

Jaar 1Bouwkundestudenten op de werkplaats

Je start met een aantal kennisvakken om de basis van bouwkunde onder de knie te krijgen. De klassen zijn klein en er is ruimte voor persoonlijke aandacht. Ook zorgen we ervoor dat je je kennis zo snel mogelijk in de praktijk kunt toepassen. Zo leer je het meest. Vakken die je in het eerste jaar krijgt zijn onder meer:

 • bouwtechniek
 • constructieleer
 • bouwfysica en installaties
 • duurzaam bouwen: energie
 • 3D-modelleren (BIM)
 • handtekenen
 • architectuuranalyse
 • projectmanagement

Verduurzaam je eigen woning

Met de opgedane kennis ga je bestaande gebouwen analyseren. Hierbij werk je in kleine groepen intensief samen. Welke technieken en materialen zijn er gebruikt en wat is de impact van het gebouw op de omgeving? Ook kijk je naar je eigen huis in het project 'Verduurzaam je eigen woning'. Je maakt een analyse om tot een duurzaam ontwerp te komen met aandacht voor materiaalkeuze en energiebesparing.

Digitaal samenwerken

Je leert in het eerste jaar meteen samenwerken aan 3D-modellen. De hbo-opleiding Bouwkunde in Almere loopt voorop met de laatste ontwikkelingen op het gebied van het Bouw Informatie Model (BIM). In dit model komen alle aspecten van een bouwproject samen. Door gegevens met BIM uit te wisselen, kun je op een efficiënte en leuke manier samenwerken en bouwfouten voorkomen. In het werkveld is BIM de nieuwe manier van werken. Daardoor ben je direct inzetbaar tijdens en na je opleiding. Er is een speciale BIM-server aanwezig op school, zodat je tegelijkertijd aan het BIM-model kunt werken op verschillende fysieke locaties. 

Studielast

Het is de bedoeling dat je ongeveer 40 uur per week aan je studie besteedt. Een collegeweek bestaat gemiddeld uit 20 uur college. De rest van de tijd werk je samen met studiegenoten aan projecten en opdrachten. De overige tijd besteed je aan zelfstudie. Je werkt individueel en in groepjes aan diverse projecten en opdrachten.

Jaar 2 en 3: toegepast onderzoek

Vanaf jaar 2 is er meer ruimte voor het doen van experimenten, berekeningen, proefnemingen en toegepast onderzoek. Je gaat aan de slag met een project voor een echte opdrachtgever. In jaar 3 doe je je eerste Comakership: een praktijkopdracht voor een opdrachtgever die je zelf zoekt.

Lees meer over projecten en Comakerships

Door de praktijkervaring die je opdoet, krijg je meer en meer inzicht in en overzicht van bouwtechniek, bouwmanagement, constructie en materiaalkunde. Ook is er aandacht voor ethiek. Hoe ga je om met tegengestelde belangen? Bijvoorbeeld bij bouwprojecten in natuurgebieden.

Uitstroomprofiel

Aan het eind van het tweede jaar kies je een uitstroomprofiel:

 • Design – Initiatief & Ontwerp: dit profiel bereidt je bijvoorbeeld voor op banen bij architectenbureaus of je kunt aan de slag als ontwikkelaar
 • Build – Advies & Realisatie: als je bijvoorbeeld kiest voor een baan als constructeur, bouwfysisch adviseur, installatieadviseur of aannemer
 • Maintain – Management & Beheer: als je aan de slag wilt als bouwmanager bij woningcorporaties, bouw- en woningtoezicht, gemeentelijk vastgoed en de Rijksgebouwendienst, maar ook een carrière als belegger of makelaar behoort tot de mogelijkheden

Minor

In het derde jaar kies je een minor, een specialisatie van een halfjaar. Met zo’n minor geef je verdieping of verbreding aan je opleiding. Bij Windesheim in Almere kun je bijvoorbeeld kiezen voor de minor Smart World.

Smart World

De wereld om ons heen wordt steeds slimmer. Steeds meer dingen worden uitgerust met sensoren en/of apps en verbonden met elkaar en/of het internet. Steeds meer dingen in onze omgeving werken slim samen met elkaar en met ons. De hoeveelheid data die mensen, sensoren, databases etc. uitwisselen, verdubbelt elke twee jaar. Technologie wordt sneller, slimmer en goedkoper. Onze omgeving wordt straks net zo slim en soms zelfs slimmer dan je smartphone. Als bouwkundig professional krijg jij straks te maken met een Smart World. Op het snijvlak tussen jouw technische studie en Smart World ligt een zee aan mogelijkheden voor jou. Wil je op z’n minst kunnen meepraten vanuit je eigen vakgebied over deze ontwikkelingen? Of sta jij straks vooraan bij innovatie, een succesvolle start-up of de ontwikkeling van nieuwe producten of services, die werkelijk meerwaarde bieden?

Je kunt ook naar andere hogescholen in Nederland of naar het buitenland om een minor te volgen. Studenten gingen eerder onder meer naar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Turkije, Curaçao en Aruba.

Kijk voor meer informatie op Kiesopmaat.nl
Lees meer over studeren in het buitenland

Afstuderen

Je sluit de opleiding af met een Comakership waarin je laat zien dat je alle kennis en vaardigheden beheerst om zelfstandig aan de slag te kunnen. Je voert een opdracht uit voor een organisatie. Ga je voor duurzaamheid, creativiteit of de uitvoerende bouw? Zoek een opdracht in een organisatie die past bij jouw ambities. Als je laat zien dat je op hbo-niveau werkt, onderzoekt en presenteert, dan ben je geslaagd!