Associate degree Ondernemen Windesheim in Almere

Ondernemen Ad Studieprogramma

In de Associate degree (Ad) Ondernemen bij Windesheim in Almere leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt bij het runnen van een bedrijf.

Project ‘De Ondernemer'

Het eerste jaar begint met het project ‘De ondernemer’. Je kiest een bepaalde branche in het midden- en kleinbedrijf die je gaat onderzoeken. Wat zijn de trends en ontwikkelingen in deze bedrijfstak? Je bezoekt een aantal bedrijven in de regio en voert gesprekken met ondernemers. Ook leer je samenwerken met medestudenten. Je levert als onderzoekteam een rapportage op met bevindingen en presenteert dit op een creatieve manier.

Daarnaast volg je kennisvakken, zoals inleiding marketing, e-business, bedrijfsadministratie, bedrijfseconomie, inleiding bedrijfskunde, human resource management (hrm), retailmanagement en inleiding recht. Regelmatig krijg je gastcolleges van ondernemers. Ook werk je aan je skills, zoals klantgerichtheid (hospitality), persoonlijke effectiviteit en timemanagement, ICT-vaardigheden en belangrijk: je managementvaardigheden. Hoe motiveer je jouw toekomstige medewerkers? Hoe communiceer je met diverse partijen? Hoe ga je om met conflicten? Door jezelf op te nemen op video, leer je hoe jij overkomt op anderen. Tijdens rollenspelen oefen je verschillende gesprekstechnieken.

Intensieve begeleiding

De begeleiding bij een Ad is intensiever dan bij een hbo-bacheloropleiding. Tijdens het vak studentbegeleiding krijg je begeleiding bij het leren studeren. Je maakt samenvattingen en oefenvragen en ontdekt de manier waarop jij het beste studeert. Ook vaardigheden als rapporteren en presenteren komen hier aan bod. Je oefent bijvoorbeeld met pitches geven.

Studielast

Je komt in een klas met ongeveer 30-35 studenten. Het is de bedoeling dat je ongeveer 40 uur per week aan je studie besteedt, waarvan gemiddeld 16 contacturen (verdeeld over 3 lesdagen). Vaardigheidsvakken volg je in groepen van maximaal 8 studenten. De rest van je tijd besteed je aan zelfstudie en werken in projectgroepen.

Ondernemingsplan

In de tweede helft van het eerste jaar stel je met een groep medestudenten een ondernemingsplan op. Je krijgt tegelijk ook kennisvakken, waarin je leert hoe je het ondernemingsplan moet maken. Het ondernemingsplan lever je in verschillende stappen op.

Het tweede jaar staat volledig in het teken van het daadwerkelijk starten van jouw eigen bedrijf. 

Lees alles over het opzetten van je eigen bedrijf