Studeren bij Windesheim in Almere

Maarten en Paul - Engineering

Een rendabel flexibel zonneveld

Maarten van Loon en Paul Koster (niet op de foto) (Engineering) hebben een gedegen kennis van zonne-energie en zonnepanelen. Die kennis kwam beiden goed van pas bij de uitvoering van hun Comakership Flexibel Zonne-energie opwekken. En hoewel professionals uit de branche beweerden ‘dat het niet kon’, een flexibel zonneveld, bewezen zij het tegendeel.

Het ongelijk van de branche bewijzen en dan ook nog genomineerd worden voor de Flevopenning voor het Beste Comakership. Maarten en Paul zijn trots en dankbaar dat ook anderen de kwaliteit van hun Comakership (h)erkennen. De opdracht die de opdrachtgever, gemeente Almere, gaf: een onderzoek naar de technische en economische aspecten van een verplaatsbaar zonnepanelen-veld op braakliggende terreinen in de metropoolregio Amsterdam (MRA).

Leren in de praktijk Windesheim FlevolandOranje-groen

Maarten: ‘De vraag naar groen-oranje energieopwekking, duurzaam van Nederlandse bodem, wordt groter. Een zonnepanelenveld, aan de rand van de stad, is een ideale groen-oranje energievoorziening. Om winstgevend te worden, moet een veld 20-25 jaar op dezelfde plek zitten. In 25 jaar kan een veld door stadsuitbreiding midden in het centrum komen, op dure grond.’ Paul vult (vanuit Tokio, waar hij voor zijn studie zit) aan: ‘Een oplossing is de invulling van braakliggende grond. Dat is eigendom van de gemeente en het bestemmingsplan is meestal een industrieterrein. De uitdaging: hoe construeer je een zonneveld dat je kunt verplaatsen als een bedrijf daar wil bouwen. Je hebt te maken met economische, technische maar ook wettelijke aspecten.’

Een baan als het lukt

Op een grote zonnepanelenbeurs kregen Maarten en Paul veel nieuwe inzichten. Tegelijkertijd zeiden experts dat een flexibel (en rendabel) zonneveld onmogelijk was. Maar het idee waar Maarten en Paul op uitkwamen, leverde ze veel respect op: een (verticaal verplaatsbaar) zonneveld met flexibel onderstel dat op het dak van een bedrijf wordt geplaatst. Er is dan geen sprake van verhuizing waardoor een bedrijf de energie deels zelf kan gebruiken en de subsidie mag houden. De enige ‘ontwerplimitatie’ is dat het gebouw een plat dak krijgt. In het uiteindelijke rapport voor de gemeente Almere is beschreven welke stappen ondernomen moeten worden om een verplaatsbaar zonneveld te implementeren. Paul: ‘Een econoom heeft het plan doorgerekend en goedgekeurd!’ Maarten: ‘Op die zonnepanelenbeurs zei een groot energiebedrijf tegen ons: we hebben een baan voor jullie als het wel lukt om een flexibele oplossing te bedenken. Wie weet gaan we hen eraan houden … ’

Maarten en Paul haalden de voorverkiezing voor beste Comakership van het Jaar, maar drongen niet door tot de top drie die kans maakt op de Flevopenning.

Ga naar meer praktijkverhalen van studenten