Studenten samen in beeld aan het kletsen

Starten met je studie in coronatijd

Je gaat studeren! Van middelbare school naar hogeschool: er verandert veel. Natuurlijk begeleiden wij je hierbij. Hieronder vind je alvast antwoorden op een aantal praktische vragen.

Starten met je studie en Corona

Hoe ziet het nieuwe collegejaar (2020/2021) in coronatijd eruit bij Windesheim?

Windesheim is druk bezig om vorm te geven aan het onderwijs zoals dat er vanaf 1 september 2020 uit gaat zien. De komende periode wordt  de uitwerking steeds duidelijker. We gaan hierbij uit van de RIVM richtlijnen, zoals het 1,5 meter afstand houden. Binnen die richtlijnen streven we naar een goede mix van onderwijs en persoonlijk contact tussen studenten en met docenten op onze hogeschool - zowel in Almere als Zwolle - en onderwijs online en op afstand.

We werken nu uit hoe we de beschikbare ruimte optimaal kunnen benutten en verdelen, met kleinere groepen en langere dagen. Ook zijn we in gesprek met het openbaar vervoer over de invulling, om te komen tot goede en veilige reisverbindingen naar de hogeschool. Door een goede spreiding en door de beschikbare ruimte  te reserveren voor onderwijs en voor het contact met en tussen studenten, is veel mogelijk.

Duidelijk is dat studenten komend collegejaar nog regelmatig naar Windesheim zullen komen. We worden geen online hogeschool. En bij het benutten van de ruimte hebben we extra aandacht voor eerstejaarsstudenten. Het is van belang dat je als eerstejaars de opleiding en je medestudenten ook ‘offline’ leren kennen. Door intensieve persoonlijke studiebegeleiding kun je een goede start maken met jouw opleiding.

Kan ik nog contact krijgen met een opleiding?

Ja, de komende tijd hebben we nog een aantal online chatsessies. Heel handig als je nog twijfelt of nog wat laatste vragen wilt stellen over bijvoorbeeld boeken of de aanschaf van een laptop.

Zijn er nog andere manieren om mij te oriënteren op een studie?

Klik hier voor de mogelijkheden. 

Voor wanneer moet ik me aanmelden?

Meld je bij voorkeur aan voor 1 juni. Goed om te weten: Op Windesheim kun je je tot 31 augustus aanmelden. Maar we raden je aan niet tot die tijd te wachten en alles tijdig te regelen. Doe je dat wel, dan maak je het jezelf én ons onnodig lastig. Bovendien zijn docenten in de zomervakantie niet meer bereikbaar om je vragen te beantwoorden. 
Er zijn een paar uitzonderingen:
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie voltijd (aanmelddeadline was op 15 januari 2020)
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie deeltijd (aanmelden uiterlijk 30 april 2020)
- Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding voltijd en deeltijd (aanmelddeadline is verschoven naar uiterlijk 31 mei 2020)
- Sportkunde (aanmelddeadline is verschoven naar uiterlijk 31 mei 2020)
- Global Project and Change Management (Uiterlijk 31 mei 2020) 

Ik zit in het laatste jaar van het mbo en kan een aantal vakken niet afronden, kan ik toch bij Windesheim starten?

Wij kunnen ons voorstellen dat je in het laatste jaar van je mbo-opleiding een kleine studievertraging oploopt. Je hebt dan nog geen diploma aan het einde van dit schooljaar. Meld je dan toch aan bij Windesheim, je bent van harte welkom! Je kan starten met jouw hbo-opleiding en hebt nog tot eind 2020 de tijd om je mbo diploma te halen. Op een later moment ontvang je informatie hoe je voorlopige toelating precies wordt geregeld.

gesprekOverige veelgestelde vragen

Starten met een hbo-opleiding kan best spannend zijn. Een andere opleiding, nieuwe medestudenten, vreemde gebouwen en onbekende vormen van begeleiding. We kunnen ons voorstellen dat dat best spannend is. Daarom hebben we hieronder een aantal veelgestelde vragen én antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Vragen over hulp bij studiekeuze

Ik heb me voor twee opleidingen ingeschreven en twijfel welke ik moet kiezen

Loop er niet mee rond en neem contact met ons op! Een goede match tussen jou en de opleiding is in je eigen voordeel. Je motivatie zal hoger zijn en daardoor ook je inzet en het plezier in je studie. Bovendien neemt de kans dat je je opleiding in 4 jaar of 2 jaar in het geval van een AD kunt afronden toe. En dat betekent weer dat je minder kosten maakt. We helpen je graag. 
Heb je specifieke vragen over een opleiding, bijvoorbeeld het verschil tussen opleidingen? Neem dan contact op met ons Servicepunt: 
- telefoonnummer 088 - 469 66 88 
- e-mail: Serviceplein-almere@windesheim.nl
- WhatsApp 06-51 42 32 56. Voor alle overige studiekeuzevragen kun je een e-mail sturen aan ons studiesuccescentrum: SSC-almere@windesheim.nl

Ik twijfel over de keuze van mijn studie

Loop er niet mee rond en neem contact met ons op! Een goede match tussen jou en de opleiding is in je eigen voordeel. Je motivatie zal hoger zijn en daardoor ook je inzet en het plezier in je studie. Bovendien neemt de kans dat je je opleiding in 4 jaar of 2 jaar in het geval van een Ad kunt afronden toe. En dat betekent weer dat je minder kosten maakt. 
Heb je specifieke vragen over een opleiding, bijvoorbeeld het verschil tussen opleidingen? Neem dan contact op met ons op: 
- telefoonnummer: 0900 - 88990
- e-mail: info@windesheim.nl 
- WhatsApp 06 - 514 232 56. Voor alle overige studiekeuzevragen kun je een e-mail sturen aan ons studiesuccescentrum: SSC-almere@windesheim.nl

Vragen over inschrijven

Wat moet ik voor mijn inschrijving regelen?

Meld je via Studielink aan voor de opleiding van je keuze. Daarna ontvang je via onze administratie (e-mail)berichten over wat je allemaal moeten regelen, zodat we je aanmelding definitief kunnen maken. Zorg dat je vóór 1 september alle administratieve zaken hebt geregeld. Houd dus je mail goed in de gaten!

Het lukt mij niet een pasfoto te uploaden, wat moet ik doen?

Neem contact op met de Studentenadministratie:
Telefoon: 088 - 469 91 20
E-mail: studentenadministratie@windesheim.nl

Mijn adres is gewijzigd, waar meld ik dit?

Een adreswijziging voer je door in Studielink. Wij worden hierover dan automatisch geïnformeerd.

Vragen over gebouwen/faciliteiten

Wat is mijn leslocatie?

Onze hogeschool groeit hard en hierdoor zijn we in verschillende gebouwen in de stad te vinden.

Hospitaaldreef 5
Alle opleidingen (m.u.v. HBO-Rechten, Ad Software Development en HBO-ICT) zijn gevestigd in ons gebouw aan de Hospitaaldreef.

Nieuw bibliotheek
Ga jij HBO-Rechten studeren? Dan wordt de nieuwe bibliotheek jouw leslocatie.

Nieuwe, extra locatie
In het nieuwe studiejaar krijgen studenten HBO-ICT en Ad Software Development een eigen plek in het stadhart van Almere. Binnenkort volgt hierover meer informatie.

Rooseveltweg 5 (Baken Stad College)
Dit gebouw is een van de leslocaties. Het kan dus zijn dat deze locatie in je rooster voorkomt.

Zijn er kluisjes in het gebouw?

In het gebouw aan de Hospitaaldreef kun je een kluisje huren. De huur is 10 euro per studiejaar, de borg bedraagt 15 euro. Je kunt een kluisje aanvragen bij de receptie op de begane grond. Ook in het Baken Stad College zijn kluisjes aanwezig.

Is er een fietsenstalling aanwezig?

Gebouw Hospitaaldreef: zo’n 50 meter naast de ingang van het gebouw (aan Hospitaaldreef) vind je de ingang naar de fietsenstalling.

Gebouw Stad College het Baken: op het terrein van het gebouw is een fietsenstalling.

Gebouw nieuwe bibliotheek: onder het gebouw bevindt zich een beveiligde, openbare fietsenstalling.

Vragen over studentbegeleiding

Ik ben topsporter, zijn er voorzieningen voor mij?

Ook voor topsporters zijn er voorzieningen! Neem hierover contact op met de decaan. Lees meer.

Ik heb een functiebeperking, bij wie moet ik dit melden?

Heb jij een (on)zichtbare functiebeperking zoals dyslexie, faalangst, een chronische ziekte of een motorische, zintuiglijke of psychische beperking? Meld dit zo snel mogelijk bij onze decaan, dan kunnen we je goed en op tijd helpen. Lees meer over studeren met een functiebeperking of stuur een email naar de decaan.

Ik ben dyslectisch, bij wie moet ik dit melden?

Op onze hogeschool bieden we je verschillende voorzieningen om jouw studie toegankelijker en studeerbaarder te maken. Wil je hier gebruik van maken Geef dit dan vóór de start van je studie aan bij de decaan van het studiesuccescentrum: Decaan-almere@windesheim.nl.

Hoe kan ik mijn studie het best financieren?

Op Studeermeteenplan.nl vind je uitgebreide informatie over studiefinanciering, het aanvragen van je OV-jaarkaart en slimme tips om straks genoeg geld te hebben voor je studie én andere leuke dingen. Wist jij dat ongeveer een kwart van de studenten een aanvullende beurs krijgt? Check nu of jij hier ook voor in aanmerking komt, maak een studiebegroting en ga naar duo.nl/rekenhulp.

Vragen over de eerste weken

Wanneer start mijn studie?

Dinsdag 1 september 2020 gaat het studiejaar van start. Uiterlijk half juli ontvang je per mail het programma, zodat je weet wanneer je, waar je wordt verwacht.

Wanneer ontvang ik mijn collegekaart?

Op het moment dat je aan alle voorwaarden voldoet – betaling geregeld, pasfoto geüpload – ontvang je in augustus/september per post je collegekaart. Het is geen probleem als je bij de start van je studie nog niet beschikt over de collegekaart.

In welke klas ben ik ingedeeld?

Half juli ontvang je informatie over de klassenindeling.

Wanneer kan ik mijn rooster inzien?

Half juli informeren we je wanneer het rooster beschikbaar is en waar je het kunt vinden.

Wat zijn de lestijden?

Een lesuur bestaat uit 50 minuten college en 10 minuten pauze. Er worden 60 minuten geroosterd. In het rooster kun je zien op welk uur je les hebt.
Lesuur 1: 08.30 - 09.30 uur
Lesuur 2: 09.30 - 10.30 uur
Lesuur 3: 10.30 - 11.30 uur
Lesuur 4: 11.30 - 12.30 uur
Lesuur 5: 12.30 - 13.30 uur
Lesuur 6: 13.30 - 14.30 uur
Lesuur 7: 14.30 - 15.30 uur
Lesuur 8: 15.30 - 16.30 uur
Lesuur 9: 16.30 - 17.30 uur
Lesuur 10: 17.30 - 18.30 uur

Alleen op dinsdag en donderdag:
Lesuur 11: 18.30 - 19.30 uur
Lesuur 12: 19.30 - 20.30 uur
Lesuur 13: 20.30 - 21.30 uur
Lesuur 14: 21.30 - 22.30 uur
Het kan overigens zijn dat het rooster in verband met de coronomaatregelen nog wordt aangepast.

Ik wil samen met een vriend(in)/klasgenoot in een klas zitten. Hoe regel ik dit?

Geef dit meteen door aan je studentbegeleider bij de start van je studie in september.

Waar kan ik mijn boekenlijst vinden?

Op StudyStore vind je half juli een overzicht van de boekenlijsten van jouw opleiding. Staat jouw boekenlijst nog niet online? Laat dan bij StudyStore je e-mailadres achter: je ontvangt dan een bericht zodra de informatie beschikbaar is. Let op: we adviseren je vooralsnog alleen de boeken voor periode 1 te bestellen!
In je boekenlijst zie je ook of jouw studieboeken tweedehands beschikbaar zijn. Daarmee kun je veel kosten besparen. Vanzelfsprekend mag je ook zelf bepalen waar jij je boeken koopt.
Goed om te weten. Bij StudyStore:
... krijg je 5% korting bij 2 of meer Nederlandse studieboeken
... krijg je 10% korting op buitenlandse titels
... worden je boeken gratis thuisbezorgd.
Goed om te weten: je krijgt een bibliotheekpas van Windesheim. Wellicht dat je een boek tijdelijk kunt lenen.

Moet ik een laptop hebben? En wat zijn de specificaties?

Je hebt vanaf de start van je studie een laptop nodig. We informeren je per mail over de specificaties.

Kan ik ook met mijn mobiel inloggen?

Ja, dat kan. Download hiervoor de Windesheim App voor studenten. Als jij je via Studielink hebt aangemeld voor een opleiding, ontvang je van de studentenadministratie je inloggegevens.

Is er woonruimte voor studenten in Almere?

Op zoek naar woonruimte in Almere? Dan is Studentinalmere.nl je startpunt. Je vindt hier onder andere informatie over de verschillende woningbouwverenigingen die studentenwoningen aanbieden in het centrum van Almere. Je kunt natuurlijk ook een kamer zoeken via de particuliere sector. Een goede startplek is Huurwoningen.nl, Huurzone.nl of Kamernet.


Kom je niet? Schrijf je dan uit!  

Zijn er omstandigheden waardoor je besluit toch niet te starten met je opleiding? Vergeet je dan niet via Studielink uit te schrijven! We rekenen anders op je komst.

Meer informatie

Vragen over de start van je studie? Aarzel niet om contact op te nemen met het Servicepunt in Almere als je nog vragen hebt. Dat kan via telefoonnummer (088) - 469 66 88 of stuur een e-mail: Serviceplein-almere@windesheim.nl.

Volg ons op social media 

Maak nu alvast kennis met onze hogeschool en studenten. Volg ons op Facebook, Instagram en Snapchat!

Zij zijn al geslaagd

Diploma hbo almere

En geven jou de beste tips!