Studietips Windesheim in almere

Drie praktische tips om sneller en beter te studeren

De studiecoach van Windesheim in Almere heeft drie praktische tips voor je om sneller en beter te studeren.

Bekijk de drie tips

Wil je je concentratie verbeteren, je leestempo verhogen en informatie beter onthouden? Daar zijn verschillende manieren voor. Er bestaat geen goed of slecht geheugen, alleen een getraind en niet-getraind geheugen.

De zeven principes

Naast de tips in de bovenstaande video, zijn er nog meer manieren om effectiever te werk te gaan. Je kunt het opnemen van informatie verbeteren door het toepassen van de onderstaande principes.

  • Vul de leegte op, zorg dat je hersens zich niet vervelen. Door tijdens het lezen bij te wijzen met een pen kun je je leestempo verhogen en ben je minder afgeleid.
  • Doe één ding tegelijk. Lezen en onthouden zijn twee aparte processen. Als je een samenvatting wil maken, doe dat dan na 5 tot 10 pagina’s. Switchen van lezen naar onthouden vertraagd.
  • Verbind. Je brein wil informatie verbinden. Dat doe je door te bedenken wat je al weet over het onderwerp, door een beeld te vormen van het totaalplaatje. Een mindmap kan je daarbij helpen.
  • Doe iets met de stof. Stel jezelf vragen over de stof, leg de stof aan iemand uit.
  • Koppel de stof aan beelden, dat doe je door bijvoorbeeld de leerstof te koppelen aan je eigen praktijkervaring.
  • Zet je creativiteit in. Je onthoudt iets bijzonders of grappigs veel makkelijker dan droge lesstof.
  • Leer niet te veel. Werk in blokken van een halfuur en pauzeer telkens kort. Hoe meer je je leermomenten verspreidt hoe langer de stof blijft hangen.

Contact opnemen

Het studiesuccescentrum organiseert regelmatig workshops voor het versterken van studie- en taalvaardigheden bij studenten. Interesse? Stuur een mailtje naar studiesucces@windesheimflevoland.nl.