Drie studenten in gesprek lopen over gang

Studie kiezen: verzamel (2/3)

Verzamel studie- en beroepsinformatie binnen het hbo en kom erachter wat past bij jouw talent en passie. Lees de tips hieronder.

Verzamel studie- en beroepsinformatie

Thuis

Bezoek websites over beroepen

Check internetsites die informatie geven over beroepskeuze.
Op tkmst.nl vind je bijvoorbeeld een beroepenlijst met uitleg per beroep. Je kunt hier ook je persoonlijke profiel matchen met het beroepsprofiel. Op werk.nl kun je zoeken naar beroepen op basis van interesses.

Past je persoonlijke profiel bij je favoriete beroep?

Als je een beter beeld hebt van je favoriete beroep, check dan of je de juiste eigenschappen, interesses en vaardigheden in huis hebt voor dat beroep. Leg je persoonlijke profiel dat je in stap 1 hebt opgebouwd naast de beschrijving van het beroep. Past het bij elkaar?

Oriënteer je op interessegebied

Welke hbo-studies passen bij jouw interesses? Er zijn veel verschillende richtingen waaruit je kunt kiezen. Om het jou makkelijk te maken, hebben wij alle opleidingen ingedeeld in interessegebieden. 
Welke dat zijn lees je hier 

Je leest daar wat een interessegebied inhoudt. Ook worden alle hbo-opleidingen uitgebreid beschreven. Welke past het best bij jou?

Ook andere hogescholen beschrijven de opleidingen die ze aanbieden op hun website. Handig om de mogelijkheden te verkennen en te vergelijken.

Lees de studiekeuzegids

In de studiekeuzegids hebben we tips en tricks voor het kiezen van een studie op een rij gezet, je vindt er meer info over alle interessegebieden en opleidingen en je ziet met welk profiel je tot welke opleidingen toelaatbaar bent.

Naar de studiekeuzegids

Maak een studiekeuzetest

Na het maken van de test krijg je een overzicht van de Windesheimopleidingen die passen bij jouw interesses! Doe de studiekeuzetest

Andere geschikte testen vind je bij:
123test
TKMST
Intermediair

Lees opleidingsflyers

Alle informatie over de hbo-studie of -studies die jij op het oog hebt vind je in onze opleidingsflyers. Je kunt onze opleidingsflyer hier bestellen. Bestel ook een opleidingsflyer of brochure bij andere hogescholen om te vergelijken. Een hbo-opleiding met dezelfde naam hoeft niet precies hetzelfde te zijn.

Tip: laat je ouders en vrienden de opleidingsflyer of brochure ook lezen. Zij kennen jou goed.

Ontmoet onze studenten

Wie kan er beter vertellen over de opleiding dan een student zelf? Op ons YouTube-kanaal vertellen onze studenten over hun ervaringen tijdens de studie. Nog beter: tijdens de voorlichtingsactiviteiten, zoals een open dag, ontmoet je hen en kun je de studenten het hemd van het lijf vragen. Ook online vertellen onze studenten over hun studie en studentenleven. Bij elke opleiding vind je een verhaal van een student. Weten hoe het is om te studeren in Almere? Bekijk onze informatie over studeren in Almere of bezoek de website studentinalmere.nl. Hier kun je de verhalen lezen van Almeerse studenten en hen volgen op social media.

Blijf op de hoogte

Als je een opleidingsflyer aanvraagt of als je je aanmeldt voor een voorlichtingsevenement en je je gegevens bij ons achterlaat, kunnen we je op de hoogte houden van de open dagen, meeloopdagen, andere evenementen op Windesheim in Almere, studiekeuzetips en nieuws rondom inschrijven, relevante ontwikkelingen en andere actuele aan jouw studiekeuze gerelateerde onderwerpen. 

Op je eigen school

Bezoek een informatiemarkt

Veel middelbare scholen organiseren een informatiemarkt. Docenten en studenten van hogescholen en universiteiten vertellen je meer over studeren en de studiemogelijkheden. Informeer bij je decaan wanneer je school een informatiemarkt organiseert.

Volg een voorlichting over opleidingen

Sommige middelbare scholen nodigen hogescholen uit om voorlichting te komen geven over één of meer opleidingen. Er komt dan vaak een docent met een student langs. Windesheim geeft op verschillende scholen voorlichting. Informeer bij je decaan of er een voorlichting bij jullie op school is.

Kennismaken op Windesheim in Almere

Bezoek een open dag

Een paar keer per jaar kun je kennismaken met alle hbo-opleidingen op onze open dag. Proef de sfeer in ons gebouw in het centrum van Almere. Spreek met studenten en docenten. Ook je ouders en vrienden zijn van harte welkom. Bezoek ook open dagen van andere hogescholen. Proef en vergelijk ook daar de opleidingen en de sfeer. Zo kies je beter wat echt bij jou past!

Bekijk het programma en de data van de open dag bij Windesheim in Almerre

Kom proefstuderen of meelopen

Wil je ontdekken of Windesheim en jouw favoriete opleiding écht bij je passen? Kom dan proefstuderen of meelopen. Je krijgt dan een goed beeld van de opleiding en ervaar je hoe het is om daar te studeren.

Meer informatie over proefstuderen en meelopen

Bekijk de video over proefstuderen
Bekijk ook de video op ons YouTube-kanaal

Studiekeuzegesprek of -training

Lukt het je niet om een studiekeuze te maken? En vind je het lastig om een hbo-opleiding te vinden waar je enthousiast van wordt? De loopbaancoaches van het studiesuccescentrum helpen je graag verder. Mail je vragen naar studiesucces@windesheimflevoland.nl