Groep studenten van Windesheim in Almere

Wat kost studeren?

Studeren kost veel geld, maar is ook een investering in je toekomst en vaak het begin van een boeiende loopbaan.

Als je een studie hebt gedaan vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Dat levert in de eerste plaats meer plezier in het werk op. Maar mensen met een ‘hogere opleiding’ verdienen ook meer. Iemand die aan een hogeschool of universiteit heeft gestudeerd, verdient gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel (volgens de Rijksoverheid).

Collegegeld

Een groot deel van je opleiding betaalt de overheid. Daarnaast betaal je zelf collegegeld of lesgeld. Het collegegeld voor het studiejaar 2020-2021 bedraagt € 2.143,-. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld. Op onze pagina over collegegeld hebben we in kaart gebracht hoeveel collegegeld je gaat betalen.

Nieuw: halvering collegegeld
Start je vanaf september 2020 voor de eerste keer met een hbo-bachelor of Associate degree? Dan hoef je maar de helft van het collegegeld te betalen. Voor lerarenopleidingen gaat het zelfs om halvering van het collegegeld voor de eerste 2 studiejaren.

Meer informatie over collegegeld

Andere studiekosten

Naast de opleidingskosten, moet je ook vaak studiemiddelen aanschaffen. Denk aan boeken, lesmateriaal of een laptop. Als je ook op kamers gaat verandert er veel aan je uitgaven. Je gaat huur betalen, maar je moet natuurlijk ook zelf boodschappen gaan doen. Daarnaast moet je goed kijken naar je verzekeringen.

Maandelijkse kosten

De studiekosten kunnen flink oplopen. Het Nibud heeft op een rijtje gezet wat studeren per maand gemiddeld kost:
Huur: € 366,-
Collegegeld: € 163,-
Boodschappen: € 161,-
Ontspanning, uitgaan en sport: € 144,-
Zorgverzekering: € 97,-
Studieboeken en –benodigdheden: € 57,-
Vervoer (naast de OV-kaart): € 55,-
Kleding en schoenen: € 47,-
Telefoon: € 26,-

Daarnaast hebben we een aantal bespaartips voor je op een rij gezet. 

Geld lenen

Als je gaat studeren aan een universiteit of hogeschool heb je geen recht meer op een basisbeurs van de overheid. Je kunt in plaats daarvan meer lenen en je krijgt nog wel een Ov-studentenkaart en in een aantal gevallen een aanvullende beurs.

Het aanvragen van een lening doe je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Bekijk de handige rekenhulp van DUO