Header Ad Bouwkunde duaal

Bouwkunde Ad duaal Toelating

Voordat je start moet je een mbo-diploma Bouwkunde niveau 4 hebben (middenkader- of specialistenopleiding). Wat nog meer?

Mbo-niveau 4, Bouwkunde

Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je een mbo-opleiding Bouwkunde (niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding) met succes hebt afgerond en een volledig mbo-diploma hebt; afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende. Omdat dit een duale opleiding is, is het noodzakelijk dat je naast je mbo-diploma Bouwkunde ook een leerwerkbedrijf hebt waar jij jouw praktijkervaring verder kunt uitbouwen. Dit bedrijf kun je zelf aandragen, maar je kunt dit ook door BouwTalent laten regelen.

Mbo-niveau 4, anders dan Bouwkunde

Heb je een ander mbo-diploma op niveau 4 dan Bouwkunde? Dan ben je in principe niet toelaatbaar tot deze Associate degree Bouwkunde. Heb je toch interesse én enkele jaren relevante werkervaring in de bouw, neem dan contact op via info@windesheim.nl voor de mogelijkheden.

Werk je bij adviesbureaus of architectenbureaus en wil je meer leren over tekenen (BIM), detailleren en strategisch vastgoedbeheer neem ook dan contact op om de mogelijkheden te bespreken (specifieke architectonische vakken zijn echter niet in het curriculum van de Ad opgenomen).

Havo

Heb je een havo-diploma? Dan ben je in principe niet toelaatbaar tot deze Associate degree Bouwkunde. Heb je toch interesse én enkele jaren relevante werkervaring in de bouw, neem dan contact op via info@windesheim.nl voor de mogelijkheden.

Vwo

Heb je een vwo-diploma? Dan ben je in principe niet toelaatbaar tot deze Associate degree Bouwkunde. Heb je toch interesse én enkele jaren relevante werkervaring in de bouw, neem dan contact op via info@windesheim.nl voor de mogelijkheden.

Intakegesprek bij BouwTalent

Als je via BouwTalent deze Associate degree wilt volgen, ga je daar op gesprek om te weten te komen of je succesvol kunt starten aan deze hbo-studie. BouwTalent neemt slechts twintig studenten aan per studiejaar. Je kunt je aanmelden bij BouwTalent door te mailen naar info@bouwtalent-noord.nl. BouwTalent stuurt je na je aanmelding een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek (intakegesprek). Draag je zelf een leerwerkplek aan, bespreek dit dan met de opleidingscoördinator op een van onze voorlichtingen.

Overstap van mbo naar hbo

Heb je je mbo-diploma en wil je doorstuderen aan het hbo? De 2-jarige Associate degree Bouwkunde is een mooie kans.

Intensieve begeleiding

Doorstuderen aan een hogeschool is een mooie kans, maar best een hele stap! Windesheim wil je graag ondersteunen om deze stap succesvol te kunnen maken.

Het mooie van deze Associate degree-opleiding is dat je intensief begeleid wordt bij je studie. Wij stellen een persoonlijk leerplan op samen met jou, zodat we precies kunnen bepalen wat je nodig hebt om te worden wat je wilt worden.

Tijdens de Associate degree Bouwkunde krijg je een aantal praktijkopdrachten, waarbij je ook weer begeleiding krijgt. Veel opdrachten doe je samen met anderen. Zelfs een deel van je huiswerk maak je in de eerste tijd onder begeleiding, zodat je je niet al te veel zorgen hoeft te maken over het inplannen van je taken. In de loop van de studie wordt de begeleiding wat minder, zodat je wel leert om zelfstandig te kunnen werken. Doordat de opleidingen kleinschalig zijn, kun je altijd bij je docenten terecht als je vragen hebt of extra begeleiding wilt bij hun vak.

Student Roel over de stap van mbo naar hbo
Derdejaarsstudent Roel Reus koos na zijn mbo-diploma Bouwkunde voor de duale Ad-opleiding Bouwkunde via BouwTalent bij Windesheim in Almere.

'De overgang van mbo naar hbo is best pittig, maar zeker de moeite waard. Het grootste voordeel is dat je al basiskennis over de bouw hebt. Je begrijpt meteen waar het over gaat op het hbo, want over de meeste onderwerpen heb je al eens iets gehoord of geleerd. Maar op het hbo is de theorie wel zwaarder. Je moet echt goed nadenken over een opdracht, over hoe je het gaat aanpakken. Er wordt meer initiatief verwacht en er worden hogere eisen aan een verslag gesteld. Dus stel strenge eisen aan jezelf, dat voorkomt dat je iets moet overdoen. Mijn tip: maak gebruik van de adviezen die anderen je geven, je hebt hier echt profijt van. Docenten en praktijkbegeleiders helpen je goed op weg.'

Geen diploma en 21 jaar of ouder?

Ben je bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder en heb je geen mbo-, havo- of vwo-diploma? Dan kun je het 21+ toelatingsonderzoek doen. Haal je de toets en beschik je over de juiste werkervaring in de bouw, dan ben je toelaatbaar tot jouw uitgekozen hbo-studie. Naast de algemene toets zijn er ook aanvullende toetsen speciaal voor deze opleiding.

Lees meer over het 21+ toelatingsonderzoek

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-diploma? Kun je daarnaast aantonen dat je de Nederlandse taal goed beheerst met een diploma Nt2. Ook dan ben je welkom op de opleiding als je aan alle overige toelatingsvoorwaarden voldoet.

Lees meer over toelating met een buitenlands diploma