windesheim flevoland werk en studie deeltijd duaal cursus

Intake en studiekeuzecheck

Start je in februari 2019 met een bacheloropleiding of een Associate degree? Dan ben je verplicht om deel te nemen aan een Studiekeuzecheck. Wie in september 2019 start, neemt deel aan de intake van de opleiding.

Intake

Meld je je aan voor een bacheloropleiding of een Associate degree in deeltijd? Dan nodigen we je uit voor een intaketraject.

We vinden het van belang dat de studie die je kiest bij jou en je persoonlijke situatie past. Starten met een opleiding betekent bijvoorbeeld vaak dat je werk, privéleven en een studie intensief gaat combineren. Het is goed vooraf stil te staan bij de impact. Ook moet er een match zijn tussen je opleidingsbehoefte en ons programma en is het van belang dat we wederzijdse verwachtingen met elkaar delen. Het gesprek steunt je bij het nemen van een bewust besluit over je start met de opleiding.

Hoe de intake werkt?

Wanneer je je via Studielink aanmeldt, ontvang je van ons een mail met een toelichting op het intaketraject. Vervolgens nemen wij contact met je op voor een persoonlijk intakegesprek over onder meer je motivatie, studievaardigheden en werkervaring. Ook de mogelijkheid voor (aan te vragen) vrijstellingen komen aan bod en eventuele leemtes in je vakkennis. De intake geeft je een indicatie van je mogelijkheden en eventuele knel- of aandachtspunten om de opleiding succesvol te doorlopen. Het gesprek vormt de basis voor de overeenkomst die je samen aangaat over de invulling van de deeltijdopleiding die jij gaat volgen.

Kom je uit Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao of Sint Maarten, dan vindt dit telefonisch plaats en/of via een digitaal medium. 

Studiekeuzecheck

Wanneer je je via Studielink aanmeldt voor een bacheloropleiding of een Associate degree die in februari 2019 start, ontvang je van ons een e-mail met een toelichting op de Studiekeuzecheck. Deze Studiekeuzecheck is ingebed in de intake van de opleiding.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat de Studiekeuzecheck, die verplicht is om in februari 2019 toegelaten te worden aan een opleiding, vragen oproept. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over de Studiekeuzecheck.

Waarom een verplichte Studiekeuzecheck?

De Studiekeuzecheck ondersteunt je bij het maken van een goede keuze. Het is belangrijk dat je een opleiding kiest die bij jouw interesses, kwaliteiten en motivatie past. Een goede keuze:
- verkleint de kans op onnodige uitval of vertraging tijdens je studie
- draagt bij aan meer motivatie, inzet en plezier in je hbo-opleiding
- vermindert waarschijnlijk de inspanning bij vakken en projecten
- vergroot de kans dat je je opleiding in 4 jaar afrondt en je beperkt daarmee de kosten voor je studie
- zegt iets over je match met je latere beroepenveld
Daarom vinden we je studiekeuze zo belangrijk en helpen we je graag met een laatste check voor je aan je opleiding in het hoger onderwijs begint.

Ik wil in februari met een opleiding starten, tot wanneer kan ik mij aanmelden? 

Als je in februari 2019 een hbo-bacheloropleiding of Associate degree bij Windesheim Flevoland wilt starten, kun je je aanmelden tot uiterlijk 15 januari 2019. Je wordt na je aanmelding via Studielink eerst uitgenodigd een online vragenlijst in te vullen. Daarna neemt de opleiding contact met je op voor het vervolg: een activiteit en/of een gesprek.

Ik ben al naar een open avond geweest, waarom moet ik dan nog deze ‘check’ doen?

Een Studiekeuzecheck is iets anders dan een presentatie of een gesprek tijdens de open avond. Bij de Studiekeuzecheck kijken we of de studie ook daadwerkelijk bij je past en of de verwachtingen matchen, zodat de kans groter wordt dat je met succes de opleiding af kunt ronden. Daarom stellen we deelname aan dit gehele intaketraject verplicht. En daarin verschilt de Studiekeuzecheck van de andere activiteiten die we organiseren om je bij je oriëntatie op een hbo-opleiding te helpen. Deelname aan andere activiteiten is namelijk vrijwillig.  

Ik weet al zeker wat ik wil studeren. Dan hoef ik die check toch niet meer te doen?

Zelfs als je bewust tot deze keuze bent gekomen, is de Studiekeuzecheck verplicht. We bespreken namelijk niet alleen je motivatie, studievaardigheden en werkervaring, maar kijken ook naar eventuele (aan te vragen) vrijstellingen en leemtes in de vakkennis. Ook bespreken we zaken die het succesvol doorlopen van de opleiding zouden kunnen belemmeren. Dit om je een goed beeld te geven van je kansen op het succesvol doorlopen van de opleiding.

Ik moet een 21+ toets doen, ben ik dan ook verplicht de Studiekeuzecheck te doen?

Ja, de 21+ toets is geen vervanging voor de Studiekeuzecheck. Als je het intaketraject hebt afgerond, moet je nog wel aan de overige toelatingseisen voldoen en je inschrijving definitief maken voordat je met de opleiding kunt starten. De uitslag van de Studiekeuzecheck leidt dus niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor eventuele toelatingsonderzoeken of -toetsen, zoals de 21+ toets. Kijk op de pagina over inschrijven voor alle informatie.

Ik heb al een hogere opleiding afgerond of volg nu een hbo-opleiding en wil van opleiding veranderen, is deelname dan ook verplicht?

Ja, Windesheim Flevoland stelt deelname aan de Studiekeuzecheck verplicht voor vrijwel alle aankomende studenten die zich aanmelden voor het eerste jaar van een hbo-bacheloropleiding of Associate degree (zie elders deze pagina voor de uitzonderingen). Dit geldt ook als je al een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond of op dit moment een hbo-opleiding volgt en wil overstappen naar een andere opleiding.

Ik twijfel nog over een opleiding, kan ik dan wel een Studiekeuzecheck doen?

Dat kan wel, maar we hebben liever dat je je goed oriënteert en een bewuste keuze maakt voordat je je aanmeldt en een intaketraject volgt. Lees de website, vraag een folder aan of bezoek een open avond en spreek met een docent van de betreffende opleiding(en).  

Heb je meer hulp nodig bij het kiezen van een passende studie? Dan kun je ook terecht bij het studiesuccescentrum van Windesheim Flevoland. In een oriënterend gesprek met een loopbaancoach bekijk je samen of een studiekeuzetraject je kan helpen en in welke vorm. Lees meer over hulp bij studiekeuze

Wat betekent het advies dat ik schriftelijk krijg?

Het advies is een advies: het is aan jezelf wat je ermee doet! Wij raden je aan om ons advies ter harte te nemen. Het geeft een goed beeld van je kansen op het succesvol doorlopen van de opleiding binnen de tijd die daarvoor staat.
- Is het advies positief en voldoe je aan alle andere toelatingseisen, dan ben je van harte welkom.
- Geeft het advies aan dat de ‘match’ niet optimaal is? Lees de toelichting bij het advies met aandacht door en kijk of je de match met je opleiding kunt verbeteren of dat je zaken die jouw kansen op studiesucces kunnen belemmeren kunt wegnemen.
- Is het advies negatief? Dan zijn er waarschijnlijk opleidingen die beter bij je passen of zijn er zaken in je persoonlijke situatie die succesvol studeren in de weg staan. Denk goed na of je je niet beter kunt oriënteren op iets anders. Bij Windesheim Flevoland bestaat de mogelijkheid om met een loopbaancoach te praten of een studiekeuzetraining te doen. Lees hier meer over hulp bij je studiekeuze.

Hoe doe ik de Studiekeuzecheck als ik buiten Nederland woon?

Kom je uit Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao of Sint Maarten of kom je van buiten Nederland en ben je niet in de gelegenheid om langs te komen voor je Studiekeuzecheck? Dan kun je de Studiekeuzecheck doen zonder dat je daarvoor naar Windesheim Flevoland hoeft te komen. Na aanmelding krijg je van de opleiding meer informatie via de mail.  

Zijn er kosten verbonden aan de Studiekeuzecheck?

Nee. We vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die goed bij je ontwikkeling en ambities past. Daar helpen we je bij. Daarom verbinden we geen kosten aan de Studiekeuzecheck.

Wat is het verschil tussen aanmelden en inschrijven?

Als je voor een opleiding hebt gekozen, dan meld je je aan via Studielink voor die opleiding. Dit heet formeel ‘aanmelden voor de opleiding’. Je hebt hiermee aangegeven dat je de opleiding graag wilt volgen. Je zult aan alle toelatingseisen moeten voldoen, de Studiekeuzecheck moeten afronden, je inschrijving definitief maken en je collegegeld betalen voordat je wordt ingeschreven en de opleiding kunt starten. 

Let op: een positief advies bij de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor toelatingsonderzoeken, zoals de 21+ toets.

Kijk op de pagina over inschrijven voor nadere informatie over toelating en inschrijving. Of neem contact op met de studentenadministratie: studentenadministratie@windesheim.nl of 088 - 469 91 20.

Wanneer ben ik definitief ingeschreven en kan ik starten met de opleiding?

Als je het gehele intaketraject (in de meeste gevallen de Studiekeuzecheck) hebt afgerond, moet je nog aan de overige toelatingsvoorwaarden voldoen om je inschrijving definitief te maken voordat je met de opleiding kunt starten. Een positief advies bij de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor toelatingsonderzoeken, zoals de 21+ toets.

Wil je hier meer informatie over? Kijk op de pagina over inschrijven voor nadere informatie over toelating en inschrijving. Of neem contact op met de studentenadministratie: studentenadministratie@windesheim.nl of 088 - 469 91 20.