Studiekeuzecheck: intaketraject

Meld je je aan voor een bachelor opleiding of een associate degree? Dan zul je in de meeste gevallen moeten deelnemen aan een intaketraject (Studiekeuzecheck).

Het is van belang dat de studie die je kiest ook daadwerkelijk bij je past. Zodat er een goede match is tussen je opleidingsbehoefte en ons programma en dat we wederzijdse verwachtingen met elkaar delen. We hechten veel waarde aan deze afstemming.

Hoe het werkt

Wanneer je je via Studielink aanmeldt, ontvang je van ons een mail met een toelichting op het intaketraject. Vervolgens nemen wij contact met je op voor een persoonlijk intakegesprek over onder meer je motivatie, studievaardigheden en werkervaring. Na die intake volgt een advies. Dit persoonlijke en onderbouwde advies geeft je een indicatie van je mogelijkheden en eventuele knel- of aandachtspunten om de opleiding succesvol te doorlopen. Met deze Studiekeuzecheck krijg je een realistisch beeld van je kansen om de studie met succes te doorlopen. Je deelname aan het intaketraject is dan ook een van de voorwaarden om aan de opleiding te mogen beginnen.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat de Studiekeuzecheck, die verplicht is om uiteindelijk toegelaten te worden aan een opleiding, vragen oproept. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over het intaketraject.

Waarom een verplichte Studiekeuzecheck?

We vinden het belangrijk dat je een studie kiest die bij jou en je persoonlijke situatie past. Starten met een opleiding betekent bijvoorbeeld vaak dat je werk, privéleven en een studie intensief gaat combineren. Een belangrijke keuze die we graag persoonlijk met je bespreken. Tijdens de intake bespreken we je motivatie, studievaardigheden en werkervaring. Ook de mogelijkheid voor (aan te vragen) vrijstellingen komen aan bod en eventuele leemtes in je vakkennis.

Het gesprek steunt je bij het nemen van een bewust besluit of je met de opleiding wilt starten. Het persoonlijke en onderbouwde advies dat je naar aanleiding van het intakegesprek krijgt, geeft een indicatie van je mogelijkheden en eventuele knel- of aandachtspunten om succesvol de opleiding te doorlopen. Daarom hechten we veel waarde aan een goede intake met jou.

Voor wie geldt de Studiekeuzecheck?

Deelname aan een Studiekeuzecheck is verplicht voor vrijwel alle aankomende studenten die zich willen inschrijven voor de propedeutische fase van een hbo-bachelor opleiding of Associate degree bij Windesheim.

Let op: uitzonderingen gelden voor bepaalde groepen aankomende studenten en bij een aantal opleidingen met afwijkende toelatingsprocedures (zie volgende vraag).

Voor wie geldt de Studiekeuzecheck niet?

Niet in alle gevallen neem je deel aan de Studiekeuzecheck. De Studiekeuzecheck is niet verplicht als je je hebt aangemeld voor een opleiding met een selectieprocedure.
Kijk op de webpagina's van deze opleidingen voor informatie over de specifieke aanmeld- en toelatingsprocedures. Windesheim Flevoland biedt je geen Studiekeuzecheckactiviteiten aan.
Heb je hier vragen over? Neem contact op met de studentenadministratie: studentenadministratie@windesheim.nl of 088 469 91 20.

Waarom vroeg aanmelden?

Meld je bij voorkeur vroeg aan voor een opleiding bij Windesheim Flevoland. Zo heb je voldoende tijd om het intaketraject te doorlopen. Ook heb je zo tijd om je te heroriënteren als je erachter komt dat je geen ‘match’ hebt met deze opleiding.

Als je een Studiekeuzecheck moet doen, meld je dan uiterlijk 15 augustus (start in september) of 15 januari (start in februari) aan. Ben je later, dan wordt je niet meer uitgenodigd voor een Studiekeuzecheck en kun je niet aan de opleiding beginnen.

Tot wanneer kan ik nog van opleiding veranderen?

Als je je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld, kun je nog tot 1 september van opleiding veranderen. Let op: laat switchen is niet handig. Je moet nog wel aan de geldende toelatingseisen voldoen, waarvan de Studiekeuzecheck in de meeste gevallen deel van uitmaakt en je de inschrijving definitief moeten maken.

Als je je na 1 mei aanmeldt, kun je nog tot en met 15 augustus van opleiding veranderen. Ook in dit geval moet je nog wel aan alle geldende toelatingseisen voldoen, waarvan de Studiekeuzecheck in de meeste gevallen deel uitmaakt, en je inschrijving op tijd definitief maken.

Ik ben al naar een open dag geweest, waarom moet ik dan nog deze ‘check’ doen?

Een Studiekeuzecheck is iets anders dan een presentatie of een gesprek tijdens de open dag. Bij de Studiekeuzecheck kijken we of de studie ook daadwerkelijk bij je past en of de verwachtingen matchen, zodat de kans groter wordt dat je met succes de opleiding af kunt ronden. Daarom stellen we deelname aan dit gehele intaketraject verplicht. En daarin verschilt de Studiekeuzecheck van de andere activiteiten die we organiseren om je bij je oriëntatie op een hbo-opleiding te helpen. Deelname aan andere activiteiten is namelijk vrijwillig.  

Ik weet al zeker wat ik wil studeren. Dan hoef ik die check toch niet meer te doen?

Zelfs als je bewust tot deze keuze bent gekomen, is de Studiekeuzecheck verplicht. We bespreken namelijk niet alleen je motivatie, studievaardigheden en werkervaring, maar kijken ook naar eventuele (aan te vragen) vrijstellingen en leemtes in de vakkennis. Ook bespreken we zaken die het succesvol doorlopen van de opleiding zouden kunnen belemmeren. Dit om je een goed beeld te geven van je kansen op het succesvol doorlopen van de opleiding.

Ik moet een 21+ toets doen, ben ik dan ook verplicht de Studiekeuzecheck te doen?

Ja, de 21+ toets is geen vervanging voor de Studiekeuzecheck. Als je het intaketraject hebt afgerond, moet je nog wel aan de overige toelatingseisen voldoen en je inschrijving definitief maken voordat je met de opleiding kunt starten. De uitslag van de Studiekeuzecheck leidt dus niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor eventuele toelatingsonderzoeken of –toetsen zoals de 21+ toets. Kijk op de pagina over inschrijven voor alle informatie.

Ik heb al een hogere opleiding afgerond of volg nu een hbo-opleiding en wil van opleiding veranderen, is deelname dan ook verplicht?

Ja, Windesheim stelt deelname aan de Studiekeuzecheck verplicht voor vrijwel alle aankomende studenten die zich aanmelden voor het eerste jaar van een hbo-bacheloropleiding (zie elders deze pagina voor de uitzonderingen). Dit geldt ook als je al een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond of op dit moment een hbo-opleiding volgt en wil overstappen naar een andere opleiding.

Ik twijfel nog over een opleiding, kan ik dan wel een Studiekeuzecheck doen?

Dat kan wel, maar we hebben liever dat je je goed oriënteert en een bewuste keuze maakt voordat je je aanmeldt en een intaketraject volgt. Lees de website, vraag een folder aan of bezoek een open avond en spreek met een docent van de betreffende opleiding(en).  

Heb je meer hulp nodig bij het kiezen van een passende studie? Dan kun je ook terecht bij het Studiesuccescentrum van Windesheim. In een oriënterend gesprek met een loopbaancoach bekijk je samen of een studiekeuzetraject je kan helpen en in welke vorm.  Lees meer over hulp bij studiekeuze

Wat betekent het advies dat ik krijg?

Het advies is een advies: het is aan jezelf wat je ermee doet! Wij raden je aan om ons advies ter harte te nemen. Het geeft een goed beeld van je kansen op het succesvol doorlopen van de opleiding binnen de tijd die daarvoor staat.
- Is het advies positief en voldoe je aan alle andere toelatingseisen, dan ben je van harte welkom.
- Geeft het advies aan dat de ‘match’ niet optimaal is? Lees de toelichting bij het advies met aandacht door en kijk of je de match met je opleiding kunt verbeteren of dat je zaken die jouw kansen op studiesucces kunnen belemmeren kunt wegnemen.
- Is het advies negatief? Dan zijn er waarschijnlijk opleidingen die beter bij je passen of zijn er zaken in je persoonlijke situatie die succesvol studeren in de weg staan. Denk goed na of je je niet beter kunt oriënteren op iets anders. Bij Windesheim bestaat de mogelijkheid om met een loopbaancoach te praten of een studiekeuzetraining te doen. Lees hier meer over hulp bij je studiekeuze.

Hoe doe ik de Studiekeuzecheck als ik buiten Nederland woon?

Kom je uit Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao of Sint Maarten of kom je van buiten Nederland en ben je niet in de gelegenheid om langs te komen voor je Studiekeuzecheck? Dan kun je de Studiekeuzecheck doen zonder dat je daarvoor naar Windesheim hoeft te komen. Na aanmelding krijg je van de opleiding meer informatie via de mail.  

Zijn er kosten verbonden aan de Studiekeuzecheck?

Nee. We vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die goed bij je ontwikkeling en ambities past. Daar helpen we je bij. Daarom verbinden we geen kosten aan de Studiekeuzecheck.

Wat is het verschil tussen aanmelden en inschrijven?

Als je voor een opleiding hebt gekozen, dan meld je je aan via Studielink voor die opleiding. Dit heet formeel ‘aanmelden voor de opleiding’. Je hebt hiermee aangegeven dat je de opleiding graag wilt volgen. Je zult aan alle toelatingseisen moeten voldoen, de Studiekeuzecheck moeten afronden, je inschrijving definitief maken en je collegegeld betalen voordat je wordt ingeschreven en de opleiding kunt starten. 

Let op: een positief advies bij de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor toelatingsonderzoeken zoals de 21+ toets.

Een positief advies na afronding van de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor eventuele toelatingsonderzoeken of –toetsen, zoals de 21+ toets.

Kijk op de pagina over inschrijven voor nadere informatie over toelating en inschrijving. Of neem contact op met de studentenadministratie: studentenadministratie@windesheim.nl of 088 - 469 91 20.

Wanneer ben ik definitief ingeschreven en kan ik starten met de opleiding?

Als je het gehele intaketraject (in de meeste gevallen de Studiekeuzecheck) hebt afgerond, moet je nog aan de overige toelatingsvoorwaarden voldoen om je inschrijving definitief maken voordat je met de opleiding kunt starten. Een positief advies bij de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor toelatingsonderzoeken zoals de 21+ toets.

Wil je hier meer informatie over? Kijk op de pagina over inschrijven voor nadere informatie over toelating en inschrijving. Of neem contact op met de studentenadministratie: studentenadministratie@windesheim.nl of 088 - 469 91 20.