Studiekeuzecheck: intaketraject

Meld je je aan voor een bachelor opleiding of een associate degree? Dan zul je in de meeste gevallen moeten deelnemen aan een intaketraject (Studiekeuzecheck).

Het is van belang dat de studie die je kiest ook daadwerkelijk bij je past. Zodat er een goede match is tussen je opleidingsbehoefte en ons programma en dat we wederzijdse verwachtingen met elkaar delen. We hechten veel waarde aan deze afstemming.

Hoe het werkt

Wanneer je je via Studielink aanmeldt, ontvang je van ons een mail met een toelichting op het intaketraject. Vervolgens nemen wij contact met je op voor een persoonlijk intakegesprek over onder meer je motivatie, studievaardigheden en werkervaring. Na die intake volgt een advies. Dit persoonlijke en onderbouwde advies geeft je een indicatie van je mogelijkheden en eventuele knel- of aandachtspunten om de opleiding succesvol te doorlopen. Met deze Studiekeuzecheck krijg je een realistisch beeld van je kansen om de studie met succes te doorlopen. Je deelname aan het intaketraject is dan ook een van de voorwaarden om aan de opleiding te mogen beginnen.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat de Studiekeuzecheck, die verplicht is om uiteindelijk toegelaten te worden aan een opleiding, vragen oproept. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over het intaketraject.

Data studiekeuzecheck Windesheim Flevoland

 Datum Tijd
 Woensdag 30 augustus 2017
 09.30 -13.30 uur 
(tijd onder voorbehoud)

Je vindt hier de meest gestelde vragen over de Studiekeuzecheck: voor wie het geldt en bij welke opleiding, wanneer je je moet aanmelden, enzovoorts. 

Veelgestelde vragen

Waarom een verplichte Studiekeuzecheck?

De Studiekeuzecheck ondersteunt je bij het maken van een goede keuze. Het is belangrijk dat je een opleiding kiest die bij jouw interesses, kwaliteiten en motivatie past. Een goede keuze:

- Verkleint de kans op onnodige uitval of vertraging tijdens je studie.
- Draagt bij aan meer motivatie, inzet en plezier in je hbo-opleiding.
- Vermindert waarschijnlijk de inspanning bij vakken en projecten.
- Vergroot de kans dat je je opleiding in vier jaar afrondt en je beperkt daarmee de kosten voor je studie.
- Zegt iets over je match met je latere beroepenveld.
Daarom vinden we je studiekeuze zo belangrijk en helpen we je graag met een laatste check voor je aan je opleiding in het hoger onderwijs begint.

Voor wie geldt de Studiekeuzecheck?

Deelname aan de Studiekeuzecheck is verplicht voor vrijwel alle aankomend studenten die zich willen inschrijven voor de propedeutische fase van een hbo-bacheloropleiding of associate degree bij Windesheim Flevoland.

Let op! Uitzonderingen gelden voor bepaalde groepen aankomend studenten (elders op deze pagina) en bij een aantal opleidingen met afwijkende toelatingsprocedures (elders op deze pagina).

Voor wie geldt de Studiekeuzecheck niet?

De Studiekeuzecheck is niet verplicht als je:
- Een adequate buitenlandse vooropleiding hebt.
- Je je hebt aangemeld voor een opleiding met een numerus fixus: kijk op de webpagina’s van deze opleidingen voor informatie over de specifieke aanmeld- en toelatingsprocedures.

Behoor je tot één van deze twee groepen studenten, dan biedt Windesheim Flevoland je geen Studiekeuzecheckactiviteiten aan.

Heb je vragen over het bovenstaande? Neem contact op met de studentenadministratie (GSA): gsabalie@windesheim.nl of (088) 469 91 20.

Waarom vroeg aanmelden?

Meld je vroegtijdig aan voor een opleiding bij Windesheim Flevoland, bij voorkeur voor 1 mei, zodat je voldoende tijd hebt om de Studiekeuzecheck te doen. Zo heb je ook nog de tijd om je te heroriënteren, als je op een gegeven moment tot de conclusie komt dat je toch een betere ‘match’ hebt met een andere opleiding.
- Als je de Studiekeuzecheck moet doen, meld je dan uiterlijk 15 augustus aan voor een opleiding. Ben je later, dan word je niet meer uitgenodigd voor een Studiekeuzecheck en kun je ook niet aan een opleiding beginnen.
- Twijfel je nog over je studiekeuze? Oriënteer je goed voordat je je aanmeldt. Kijk eens bij onze opleidingen en bezoek onze open dag.

Tot wanneer kan ik nog van opleiding veranderen?

Als je je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld, dan kun je nog tot 1 september switchen. Laat switchen is niet handig. Je moet nog wel aan alle geldende toelatingseisen voldoen - waarvan de Studiekeuzecheck in de meeste gevallen deel uitmaakt - en je inschrijving op tijd definitief maken. We kunnen niet meer garanderen dat je je collegekaart voor aanvang van het collegejaar krijgt.

Als je je na 1 mei aanmeldt voor een opleiding van Windesheim Flevoland, kun je nog tot en met 15 augustus van opleiding veranderen. Je moet nog wel aan alle geldende toelatingseisen voldoen - waarvan Studiekeuzecheck in de meeste gevallen deel uitmaakt - en je inschrijving op tijd definitief maken.

Ik wil in februari met een opleiding starten, geldt de studiekeuzecheck dan ook voor mij?

Voor instroom in februari gelden dezelfde regels als voor de instroom per september. Het enige verschil is de uiterste aanmelddatum: 15 januari. Ook in dit geval moet je eerst de online vragenlijst maken en dan een opleidingsafhankelijk vervolg doen. Let op: niet alle opleidingen starten in februari. Kijk op de website van je opleiding naar keuze om te zien of je ook in februari kunt starten.

Let op: niet alle opleidingen starten in februari. Kijk op de website van je opleiding naar keuze om te zien of je ook in februari kunt starten.

Ik heb al een dag proefstuderen gevolgd op het hbo, waarom moet ik dan een Studiekeuzecheck doen?

De Studiekeuzecheck is iets anders dan een open dag, beroepskeuzetest of meeloopdag. We vinden deze ‘laatste check’ heel belangrijk: samen kijken we of je een passende studiekeuze hebt gemaakt, zodat de kans groter wordt dat je met plezier en succes je opleiding kunt volgen en afmaken. Daarom stellen we het meedoen verplicht. En daarin verschilt de Studiekeuzecheck van de andere activiteiten die we organiseren om je bij je oriëntatie op een hbo-opleiding te helpen. Deelname aan die andere activiteiten is namelijk vrijwillig.

Ik weet al zeker wat ik wil studeren. Dan hoef ik die check toch niet meer te doen?

Fijn dat je een keuze hebt gemaakt, maar dan nog is deelname aan de Studiekeuzecheck verplicht. Misschien blijkt uit de check wel dat jouw interesses, motivaties en kwaliteiten nog beter passen bij een andere opleiding. Dan wil je je toch graag nog kunnen heroriënteren op iets wat beter bij je past. Is er wel een ‘match’? Dan is dat een mooie bevestiging van je studiekeuze.

Ik moet een 21+ toets doen, ben ik dan ook verplicht de Studiekeuzecheck te doen?

Ja, de Studiekeuzecheck is geen vervanging voor de 21+ toets. Als je de Studiekeuzecheck hebt afgerond, moet je nog wel aan de overige toelatingsvoorwaarden voldoen en je inschrijving definitief maken voordat je met je opleiding kunt starten. De uitslag van de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor eventuele toelatingsonderzoeken of –toetsen, zoals de 21+ toets. Kijk op de pagina inschrijven voor alle informatie.

Ik volg al een hbo-opleiding en wil van opleiding veranderen. Is de Studiekeuzecheck dan verplicht?

Windesheim stelt deelname aan de Studiekeuzecheck verplicht voor vrijwel alle aankomend studenten die zich aanmelden voor het eerste jaar van een hbo-bacheloropleiding. Dit geldt ook voor wie al een hbo-opleiding volgt en van opleiding switcht.

Ik twijfel nog over een opleiding, kan ik dan wel een Studiekeuzecheck doen?

Het kan, maar we zien liever dat je je eerst goed oriënteert en dan een bewuste keuze maakt. Lees hier wat je kunt doen om met jouw opleidingskeuze aan de slag te gaan.
Voor hulp bij het maken van een passende studiekeuze kun je ook terecht bij het Studiesuccescentrum van Windesheim. In een oriënterend gesprek met een loopbaancoach bekijken we samen of een studiekeuzetraject je kan helpen en in welke vorm. Lees meer over hulp bij studiekeuze.

Wat betekent het advies dat ik krijg?

Het advies is een advies: het is aan jou wat je ermee doet! Het is wel een waardevol advies. Het geeft je zicht op je kans op succes in je opleiding. Doe er daarom je voordeel mee.
- Is het advies positief en voldoe je aan alle andere toelatingseisen, dan ben je van harte welkom.
- Is het advies negatief? Dan zijn er waarschijnlijk opleidingen die beter bij je passen. Denk goed na of je je niet wilt oriënteren op iets anders. Bij Windesheim is er de mogelijkheid om met een loopbaancoach te praten of een studiekeuzetraining te doen. Lees hier meer over hulp bij je studiekeuze.
- Geeft het advies aan dat de ‘match’ niet helemaal optimaal is? Lees de toelichting bij het advies met aandacht door en kijk of je de match met je opleiding kunt verbeteren. Bijvoorbeeld: volg de aanbevolen summercourse, denk na over minder uren voor je bijbaan of zoek een oplossing voor andere zaken die je studie kunnen belemmeren.

Hoe doe ik de Studiekeuzecheck als ik in het buitenland woon?

Kom je uit Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Dan kun je de Studiekeuzecheck doen zonder dat je daarvoor naar Windesheim hoeft te komen. Na aanmelding krijg je van de opleiding meer informatie via de mail.

Zijn er kosten verbonden aan de Studiekeuzecheck?

Nee. We vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die goed bij je past. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Wat is het verschil tussen aanmelden en inschrijven?

Als je een opleiding hebt gekozen, dan meld je je via Studielink aan voor de opleiding van je keuze. Dit heet formeel ‘aanmelden voor inschrijving’. Je hebt nu alleen nog maar aangegeven dat je de opleiding graag wilt gaan volgen. Je zult aan alle toelatingseisen moeten voldoen (bijvoorbeeld een mbo-, havo- of vwo-diploma met het juiste profiel), je inschrijving definitief maken en je collegegeld betalen voordat je wordt ingeschreven en met de opleiding kunt starten.

Een van de toelatingseisen die voor de meeste aankomend studenten geldt is deelname aan de Studiekeuzecheck. Als je niet deelneemt, kun je niet met de opleiding starten. Dit geldt niet voor opleidingen met andere inschrijfdata of toelatingsactiviteiten (zie elders op deze pagina).

Een positief advies na afronding van de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor eventuele toelatingsonderzoeken of –toetsen, zoals de 21+ toets.

Kijk op de pagina inschrijven voor algemene informatie over toelating en inschrijving.

Wanneer ben ik definitief ingeschreven en kan ik starten met de opleiding?

Elke aankomend student moet voldoen aan alle toelatingseisen - deelname aan de Studiekeuzecheck is daar een van. Als je de Studiekeuzecheck hebt afgerond, moet je nog wel aan de overige toelatingsvoorwaarden voldoen en je inschrijving definitief maken voordat je met je opleiding kunt starten. De uitslag van de Studiekeuzecheck leidt niet tot vrijstelling van wettelijke toelatingseisen en is geen vervanger voor eventuele toelatingsonderzoeken of -toetsen.

Kijk op de pagina inschrijven voor algemene informatie over toelating en inschrijving.