Studenten voor X
8 dec

Paarse Vrijdag

Windesheim Flevoland vindt het belangrijk dat studenten en medewerkers zichzelf kunnen zijn op de hogeschool, ongeacht ieders seksuele voorkeur. Daarom doet we vrijdag 8 december mee aan Paarse Vrijdag.

Paarse kleding en roze koeken

Op Paarse Vrijdag kunnen scholieren, studenten en onderwijspersoneel laten zien dat ze voor seksuele diversiteit zijn. Met het dragen van een paars kledingstuk tonen ze solidariteit met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren. Ook is het een moment om stil te staan bij vragen over seksuele diversiteit en met elkaar het gesprek aan te gaan. Heerst er bij Windesheim Flevoland een veilig klimaat om uit de kast te komen? Moet een docent er altijd iets van zeggen als een student ‘homo’ als scheldwoord gebruikt? Studenten delen gratis roze koeken uit.

Oorsprong Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag ontstond in 2010 in de VS. Leerlingen van diverse basis- en middelbare scholen door het hele land droegen paarse kleding om stil te staan bij een reeks zelfmoorden onder homoseksuele jongeren. Ook in ons land is suïcide onder homo-, bi- en transseksuele jongeren een probleem. De helft van alle homoseksuele jongeren denkt namelijk wel eens aan zelfmoord en het daadwerkelijke aantal zelfmoordpogingen is bij homojongeren zelfs vijf maal hoger dan bij hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.