Studenten wandelen samen

Engineeringstudent verschijnt, mist verdwijnt: Valiant Beekes wint Windesheim Flevopenning 2019

15 April 2019

Tot Windesheimstudent Valiant in Weesp ten tonele verscheen, hulde de fabriekshal zich in nevelen: in oliewalmen welteverstaan. De komst én oplossing van de Engineeringstudent deed de mist definitief optrekken en hiervoor kreeg hij vrijdag een Flevopenning.

Erkenning én stimulans

Op het Ondernemersgala in Marknesse nam Valiant de Flevopenning 2019 voor beste Comakership in ontvangst: “Een blijk van waardering voor het feit dat ik mij inzet voor het innoveren van de werkomgeving in een Comakership dat veel tijd heeft gekost. Ik zie het zelf ook als extra aanmoediging voor het bedrijf, omdat de directie momenteel druk bezig is met innovatievraagstukken en verduurzaming van het productieproces.”

Valiant Beekes op podiumGeoliede machines in olievrije fabriekshal

Valiant kwam als Comaker terecht bij Gebrema Metaalwaren in Weesp, waar 80 draaiautomaten elk jaar zo’n 300 miljoen messingartikelen produceren, zoals stekkerpennen en busjes. Hier trof hij een fabriek aan waar een dikke oliemist je de adem benam: “Oliedruppels hingen aan het plafond, roestissues hadden ze dus niet, wel flinke stookkosten omdat het onprettig was om de ramen dicht te houden.” Probleem vormde de koelolie voor machines en Valiant kwam met dé oplossing: elektrostatische filters. Naast het testen stortte hij zich ook op het financiële plaatje en legde hij de contacten met een exporteur uit Azië.

Ondernemingszin

Elly van Wageningen, juryvoorzitter en wethouder in Lelystad, overhandigde Valiant zijn penning: “Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen was voor de jury hét overtuigingspunt: voor personeel, milieu én bedrijf heeft zijn oplossing grote impact.” Valiants ondernemingszin blijkt ook uit het antwoord op de vraag hoe hij de € 1.000,- die de gemeente Almere ter beschikking stelt straks inzet: “Ik ga het gebruiken om te investeren in gereedschap waarmee ik mijn praktische vaardigheden verbeter.”

De concurrentie

Jaarlijks kiest een jury uit enkele genomineerden drie Comakerships die kans maken op een Flevopenning. Comakerships zijn opdrachten en vraagstukken op hbo-niveau voor bedrijven die studenten zelf werven, uitvoeren en opleveren. Naast ‘Olienevel-filtratie’ dongen dit jaar mee: ICT-studenten Marit Glas en Thomas Voorend met hun RFID-lockerkast voor Atos én Engineeringstudent Wouter Schoo met zijn Comakership ‘Twisting the turbocharger’ voor Mitsubishi Turbocharger and Engine Europe. Ook bij hen was de jury onder de indruk van wat zij op jonge leeftijd al wisten neer te zetten.

Foto © Fotostudio Wierd