Studenten wandelen samen

Een bemoedigende gids voor sociale robots

25 January 2019

Marcel Heerink, associate lector Robotica, schreef een nieuw boek waarin hij zijn ervaringen met sociale robots combineert met filosofische bespiegelingen en illustratieve stukjes fictie.

Films, boeken, grotschilderingen én sociale robots hebben iets gemeen: iets wat mensen bijzonder maakt en wat te maken heeft met ons vermogen empathisch te zijn. Voor associate lector Marcel Heerink vormde dit de aanleiding tot een grensverleggend boek over robots, kunstmatige intelligentie en geloven tegen beter weten in.

Een bemoedigende gids voor sociale robotsAuteur Marcel Heerink zag dat mechanisme – we noemen dat in het Engels ook wel ‘suspension of disbelief ’ – bij mensen die met robots omgingen. Hij werkte als academisch onderzoeker mee aan internationale projecten waarbij sociale robots (mensachtige robots of robotdieren) werden ingezet in vormen van therapie en educatie bij mensen met autisme, ouderen, mensen met dementie en kinderen in het ziekenhuis. En wat hij meemaakte, raakte hem zodanig dat hij er een boek over schreef: Een bemoedigende gids voor sociale robots.

Uitdagingen en lichtpuntjes

Heerink kiest in zijn boek voor het perspectief van de sociale robot – een vorm van kunstmatige intelligentie die er is om mensen te helpen, maar er een flinke kluif aan zal hebben om ze te begrijpen. Want die mensen zitten vol tegenstrijdigheden, ze zijn doorgaans allesbehalve rationeel en ze doen nogal eens hopeloos ingewikkeld om iets te communiceren. Maar gelukkig zijn er lichtpuntjes. Zo zijn ze in staat om hun omgeving verrassend leuk aan te kleden, kunnen ze zo af en toe oprecht empathisch zijn en hebben ze dus het vermogen om te geloven tegen beter weten in.

Filosofische robot

In dit boek gebruikt Heerink inzichten uit de psychologie, filosofie en sociologie om die uitdagingen en lichtpuntjes te beschrijven. Dat doet hij niet alleen in de vorm van essays, geïnspireerd op ervaringen uit de onderzoekspraktijk, maar ook met het illustratieve verhaal rond een filosofische robot, een man die zijn geloof verliest en een opbloeiende liefde in een onbetekenend Italiaans stadje.

Hier kun je het boek bestellen