Student die aan het bellen is

Studenten richten zich op duurzaamheid Lelystad Airport

30 January 2020

Agroforestry voor biodiversiteit, een talentenhub, duurzame HRM en kracht van de appel. Dat is de opbrengst van vier maanden onderzoek van zo’n twintig studenten naar het thema ‘borging van duurzaamheid op en rond Lelystad Airport’. In januari presenteerden Honoursstudenten van hogeschool Windesheim en technasialeerlingen van Scholen Gemeenschap Lelystad (SGL) en RSG Slingerbos/Levant Harderwijk hun creatieve ideeën in het provinciehuis.

Presentatie studenten Lelystad AirportAgroforestry voor meer biodiversiteit
“Voor de landbouw rond de luchthaven zijn agroforestry of voedselbossen mogelijk”, concluderen de leerlingen van SGL. In deze vormen van duurzame landbouw zorgen de bomen voor stikstof bij de andere gewassen, waardoor geen extra bemesting nodig is. Ook nemen bomen en olifantengras CO2 op, wat een mooie compensatie is bij het vliegveld. De regionale landbouw kan zo hofleverancier zijn voor het eten op de luchthaven en in Lelystad zelf.

Talentenhub voor duurzame arbeidsmarkt
Een groep hbo-studenten van het zogenaamde Honours Programme Sustainable Society adviseert een talentenhub voor kennisdeling en netwerken. Studenten en bedrijven komen dan bijeen zodat Flevolandse bedrijven stageplaatsen kunnen aanbieden en talenten aan zich kunnen binden. En studenten krijgen zo een beeld van een toekomstige werk- of stageplek. Op 28 februari 2020 start deze talentenhub op de luchthaven.

Duurzame human resources
“Duurzaamheid is niet alleen CO2-reductie, maar kijk ook naar de mens. Want: happy cows give more milk.” Zo luidt het advies van een andere groep hbo-studenten. Lelystad Airport kan staan voor duurzame hr door met bedrijven samen te werken die inzetten op: breed inzetbaar personeel, studenten, doorstroom- en ontwikkelmogelijkheden en hr-meetcriteria op het gebied van duurzaamheid.

Appel: duurzame keuze en brandstof
De leerlingen van RSG Slingerbos/Levant symboliseren hun bevindingen via de appel:

  • Als een duurzame keuze: de studenten adviseren om via beloningssystemen de consument te ‘verleiden’ om een duurzame keuze te maken, bijvoorbeeld reis met de trein naar de luchthaven en ‘verdien’ een gratis koffie op de luchthaven. Of: als je duurzaam wilt vliegen, kies je juist voor Lelystad Airport.
  • Als brandstof: de studenten adviseren de brandstof voor vliegtuigen via pijpleidingen naar Lelystad Airport te krijgen. Op die manier vervang je het vervoer via tankwagens, wat bijdraagt aan de CO2-reductie.

De kracht zit ‘m in de mix
De provincie wil jonge talenten met frisse ideeën graag aan zich (blijven) binden. Tijdens hun opleiding door uitdagende onderzoeksthema’s aan te dragen, maar ook door ze te laten proeven aan de boeiende Flevolandse arbeidsmarkt. Daarom is de provincie in 2017 een samenwerking aangegaan met vijf technasia onder de noemer: Talent kleurt Flevoland . In het schooljaar 2018 - 2019 zijn daar de Flevolandse hogescholen Aeres en Windesheim bijgekomen. Aan deze opdracht over duurzaamheid op en rond Lelystad Airport hebben studenten van verschillende leeftijden en studierichtingen samengewerkt. Dat heeft extra leerzame momenten opgeleverd. Vanwege de mix, maar ook vanwege hun alom aanwezige houding om een stap extra te zetten.