In deze minor denk je na over jouw drijfveren op het gebied van duurzaamheid en verwerf je kennis en capaciteiten te waarmee jij straks vorm kan geven aan een duurzamere samenleving.
De maatschappij staat voor een enorme uitdaging. De mensheid moet slimmer omgaan met energie, grondstoffen en natuur om te zorgen dat de wereld leefbaar blijft. Vind jij dit een gave uitdaging? Wil jij bijdragen aan echt slimme innovaties? De minor Duurzaam Innoveren geeft je de mogelijkheid om na te denken over jouw drijfveren op het gebied van duurzaamheid en om kennis te verwerven en capaciteiten te ontwikkelen waarmee je mede vorm kan geven aan een duurzamere samenleving.
'Het feit dat de Minor naast het lesprogramma een Comaker bevat, maakt het allemaal extra realistisch en interessant om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Ook de uiteenlopende onderwerpen van de lessen zijn erg fijn, zodat je uiteindelijk van zoveel mogelijk onderwerpen afweet.'
In de minor leer je om te gaan met de complexiteit van de duurzaamheidsvraagstukken door te oefenen met transitiemanagement, systeemdenken en verschillende modellen om te komen tot duurzame innovatiemogelijkheden. Voor het realiseren van innovaties gaan we aan de slag met onder andere verschillende ontwerpmethodieken, het meten van duurzaamheid, duurzame materialen, technieken en processen, gedragsverandering en nieuwe businessmodellen. Naast lesdagen bestaat een groot deel van deze minor uit een Comakership waarbinnen je concreet werkt aan een duurzame innovatie.
De minor Duurzaam Innoveren duurt één semester en is opgebouwd uit drie modules.
Tijdens de lesdagen behandelen we de module Transitie en Innoveren en de module Duurzame Techniek. De lessen worden aangevuld met presentaties van gastdocenten en excursies.
De minor is interessant voor:
In alle gevallen is een brede belangstelling voor duurzaamheid vanzelfsprekend een vereiste.
Voor het onderdeel transitiemanagement vindt de toetsing vooral plaats door individuele en groepsopdrachten die je bundelt in een portfolio. Voor het onderdeel duurzame techniek wordt dit bovendien beoordeeld met een tentamen. De beoordeling van de praktische opdracht gebeurt aan de hand van het verloop, verslagen, presentaties en individuele- en groepsgesprekken.
Tijdens de minor wordt gebruikgemaakt van de volgende literatuur:
Daarnaast maken we veel gebruik van online kennisbronnen en krijg je ondersteunend materiaal aangereikt via de elektronische leeromgeving.
De lesdag van de minor wordt gepland op een vaste dag in de week. De dag wordt tijdig gecommuniceerd. Tijdens de lesdag wordt ondersteunende, verbredende of verdiepende kennis of praktijk aangeboden. Er is ook gelegenheid voor begeleidingsgesprekken.
Locatie: Almere
Onderwijsperiode: semester 1
Niveau: gevorderd niveau
Aantal EC: 30
Onderwijsvorm: voltijd (1 verplichte dag per week)
Voertaal: Nederlands
Instapeisen: aanbevolen voor derde- en vierdejaarsstudenten, minimaal propedeuse behaald
Selectieprocedure: plaats voor maximaal 15 studenten
Neem voor meer informatie contact op met Arno van Wayenburg, aac.van.wayenburg@windesheimflevoland.nl.