Hbo-opleiding Bouwkunde Windesheim in Almere

Bouwkunde Toekomst en beroep

Jij bent na deze opleiding volledig toegerust met up-to-date kennis, inzichten en vaardigheden over duurzaam bouwen.

Jouw carrière

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je een bouwkundige professional met up-to-date kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van duurzaam bouwen. De baankansen worden steeds beter: er is veel vraag naar hoogopgeleide bouwkundigen, vooral in de uitvoerende bouw. Met je diploma kun je werken bij een groot aantal interessante werkgevers in binnen- en buitenland, zoals:

  • bouwbedrijven en aannemers
  • architectenbureaus 
  • woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars 
  • gemeentelijke en provinciale overheden 
  • stedenbouwkundige adviesbureaus en bouwtechnische ingenieursbureaus

Je kunt in veel verschillende functies aan de slag, afhankelijk van je interesses en de keuzes die je tijdens je opleiding maakt. Denk bijvoorbeeld aan (steden)bouwkundig ontwerper of tekenaar, bouwadviseur op het gebied van duurzaam bouwen of projectleider van een bouwproject.

Doorstuderen

Wil je na je bachelor verder studeren? Dat kan bijvoorbeeld aan de Academie van Bouwkunst of een (technische) universiteit. Je moet dan extra vakken volgen om de overstap van hbo naar universiteit te kunnen maken, een premaster. Je kunt eventueel al vóór je afstuderen een aantal vakken volgen aan de universiteit.

Verschillen tussen Bouwkunde op het mbo, hbo en de universiteit

Na je opleiding Bouwkunde op het mbo ben je in staat om bouwklussen uit te voeren. Je wordt daarbij aangestuurd door een projectleider. Op het hbo word je praktijkgericht opgeleid. Je kunt met je diploma op zak bijvoorbeeld optreden als projectleider. Jij bepaalt wat er op welk moment moet gebeuren. Je hebt inzicht in het hele bouwproces. Als wo'er word je meer theoretisch opgeleid en bekleed je uiteindelijk vaak functies waarbij je op projectniveau beslissingen neemt.