Man die je aankijkt

Associate degree

Wil je een opleiding volgen op hbo-niveau, maar vind je 4 jaar studeren te lang? Dan zijn een van de 2-jarige Associate degrees van Windesheim iets voor jou.

Associate degree in 2 jaar

Wil je graag een hbo-studie doen maar duurt 4 jaar te lang? Kies dan voor een Associate degree. Dit is een relatief nieuwe studievorm met een studielast van 120 studiepunten. Dat is de helft van een bachelor, oftewel een volledige 4-jarige hbo-studie. De Associate degree of Ad is een praktijkgerichte hbo-opleiding van 2 jaar op niveau 5. De opleiding sluit goed aan op een mbo-opleiding op niveau 4. Je wordt opgeleid tot een specifiek beroep, zoals officemanager, ondernemer, bouwkundige, commercieel econoom of software developer. Tijdens je opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten voor echte opdrachtgevers. Na 2 jaar ontvang je een officieel erkende graad: de Associate degree. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

Voltijd en deeltijd

Je kunt een Associate degree zowel in voltijd als deeltijd volgen. Windesheim biedt op dit moment twee Associate degrees in deeltijd aan, één als duaal traject en vijf in voltijd.

Wat is het verschil tussen een Associate degree in voltijd en deeltijd?

Het grootste verschil zit in het aantal uren dat je op Windesheim aanwezig bent. Een deeltijdopleiding combineer je met de praktijk, dus met een baan of stage. Tijdens een voltijdopleiding spendeer je veel tijd op de hogeschool.

Aanbod deeltijd en duaal

Bouwkunde Associate degree - duaal

Pedagogisch Educatief Professional Associate degree - deeltijd

Sociaal Werk in de Zorg - deeltijd

Aanbod voltijd

Bekijk hier alle Associate degrees in voltijd

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de verschillen tussen een Associate degree en een hbo-bacheloropleiding?

Een Ad (niveau 5) duurt 2 jaar en een bacheloropleiding (niveau 6) 4 jaar. Bij een Ad krijg je intensievere begeleiding van docenten. Je hebt meer contacturen per week en je maakt bijvoorbeeld een deel van je huiswerk op school. Ook is er veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden, zoals samenvatten en plannen. De stap van mbo 4 naar een Ad is kleiner dan de stap van het mbo naar een bacheloropleiding.

Voor wie is een Ad interessant?

Een Ad is interessant als je een mbo 4-diploma gehaald hebt en je nog 4 jaar studeren te lang of te duur vindt of als je twijfelt of je de stap naar een bacheloropleiding aan het hbo aan kunt.

Ik heb nog nooit van een Ad gehoord, hoe kan dat?

De Ad is een nieuw soort opleiding. Steeds meer hogescholen in Nederland ontwikkelen Ad’s en deze opleidingen worden steeds bekender. Hogeschool Windesheim in Almere was een van de eerste hogescholen die deze nieuwe opleidingen aanbood. Inmiddels zijn in Flevoland in 2017 de eerste studenten afgestudeerd en diploma’s uitgereikt.

Verder studeren?

Heb je na 2 jaar aan het hbo studeren de smaak te pakken, dan heb je de mogelijkheid om via een schakelprogramma in te stromen in het derde jaar van de bachelor die bij de Ad ‘hoort’. Je loopt dan geen studievertraging op en kunt alsnog in 4 jaar een hbo-bachelordiploma halen. Het schakelprogramma komt in plaats van een keuzeminor die derdejaarsstudenten volgen. Kies je voor een andere hbo-bacheloropleiding? Dan kun je aan de hand van vrijstellingen het hbo-programma volgen. Maar dit wordt per persoon, op maat bekeken.

Ook kun je met een Associate degree in het buitenland makkelijk verder studeren. Je ontvangt bij je diploma namelijk een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie. Dit geldt ook voor het vinden van een baan in het buitenland.